Pepó szerint Aradi maga kérte felmentését

Pepó Pál környezetvédelmi miniszter a Magyar Rádió 16 óra című szombati műsorában úgy nyilatkozott, hogy Aradi Csaba képtelen volt a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatói feladatainak ellátására, és maga az érintett is kezdeményezte vezetői megbízatásának visszavonását.

Pepó Pál szavai szerint Aradi Csaba felmentése segítségként jött a szakembernek, aki többször hangsúlyozta, hogy elsősorban szakmai területen szeretne tovább dolgozni, és szeretne megszabadulni a vezetői feladatoktól.

Pepó Pál az egyes természetvédelmi területek adás-vételi szerződéseivel kapcsolatos jogvitákra utalva kijelentette, hogy Aradi Csabának olyan jogi kérdésekkel kellett foglalkoznia, amelyekkel nem tudott megbirkózni. Álláspontja szerint Aradi Csaba hibázott, és kifogásolható az a gyakorlat is, amit a Hortobágyi Nemzeti Park vezetőjeként a földek hasznosítása során folytatott.

Pepó Pál kitért arra is, hogy a jogellenes föld-visszavásárlások 1995-ben kezdődtek, ám - mint hozzátette - az 1998-as kormányváltás óta ezek az adás-vételi szerződések már normális mederben folytak.

Ezzel szemben az érintett élesen cáfolta a miniszter szavait:
- Felháborítóan valótlan az a hír, miszerint önként mondtam le vezetői megbízatásomról, vagy kezdeményeztem volna azt - közölte szombaton Aradi Csaba.

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) állásából leváltott igazgatója azt követően szólalt meg, miután a Magyar Rádió szombati 16 óra című műsorának a Kossuth Rádióban elhangozott "beharangozójában" ilyen értelmű információ hangzott el.

Aradi Csaba emlékezetett arra, hogy január 28-án pénteken a Környezetvédelmi Minisztériumba rendelték, egy a Hortobágyi Génmegőrző Kht. működésével kapcsolatos tárgyalásra.
- A megbeszélést követően váratlanul adta át Borbély János - a közigazgatási államtitkárt helyettesítő jogkörében eljáró - helyettes államtitkár azt a kinevezési okirat módosítást, amelyben január 30-ai hatállyal visszavonta igazgatói kinevezésemet - mondta Aradi Csaba.
- A dokumentum arról is rendelkezett, hogy közszolgálati jogviszonyomat az igazgatói leváltás nem érinti, további besorolásomat a HNP új igazgatója fogja meghatározni.
- Ezt követően január 31-én hétfőn ismét a minisztériumba rendeltek, amikoris a minisztérium vezetése új megbízást adott a számomra. Ezt végül elfogadtam és az ügyben nem fordultam bírósághoz - nyilatkozta Aradi Csaba.

(MTI)

Korábban:

(2000. február 4.)