A februárban bevonuló fiatalok is megkapják az agyhártyagyulladás elleni védőoltást

Mintegy 6200 fiatal szerel le kedden az országban, miután teljesítette kilenc hónapos sorkatonai szolgálatát. A következő bevonulás február 15-16-án lesz, akkor mintegy 7000 katona kezdi meg szolgálatát. A most bevonulókat beoltják a gennyes agyhártyagyulladást okozó baktérium ellen.

A leszerelő fiatalok segélyben részesülhetnek, amely a honvéd alapilletmény - jelenleg 4223 forint - másfélszeresétől ötszöröséig terjedő összeg lehet. A segély megítélésében a parancsnok dönt, figyelembe véve a katona családi és szociális helyzetét.

Pszichés okok miatt a korábbinál jóval kevesebben - csaknem ezren - fejezték be idő előtt sorkatonai szolgálatukat. (Legutóbb kétezren voltak.)
Ebben a többi között az is szerepet játszhat, hogy a kiképzőközpontokban általában azonos korosztály tölti együtt katonaidejét, illetve egyre hatékonyabbak a sorozáskor végzett pszichológiai szűrővizsgálatok is – véli Svéd László orvos-vezérőrnagy, a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke.

A februárban bevonuló honvédek mindegyike megkapja a gennyes agyhártyagyulladást okozó baktérium elleni védőoltást. A kiképzőközpontok személyi állománya felkészült a vakcinák beadására, sőt már az oltóanyag is a helyszínen van.

(MTI)

Ajánló:

Tudnivalók a hadseregről.

Korábban:

(2000.01.11.)