A Külügyminisztériumban a ciánszennyezés okozta károk enyhítésének jogi lehetőségeit vizsgálják

Folyamatosan vonul a Romániából hazánkba érkezett ciánszennyeződés a Tiszán, mely már elérte Tiszafüredet. Eközben már elkészült a szennyeződés levonulása után megvalósítandó rövid és hosszú távú vizsgálati program a károk felmérésére. A Külügyminisztériumban pedig azt vizsgálják, hogy milyen jogi lehetőség van a magyar kártalanítási igények érvényesítésére.

A folyón vonuló cianidszennyeződés elérte Tiszafüredet, ezért a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) III. fokúra emelte a vízminőségvédelmi kárelhárítási készültséget.
Ároktőnél a hétfőn 2, 4, és 6 órakor végzett mérések szerint egy liter vízben 2 milligramm cián volt. Ez hússzorosa a megengedett 0,1 milligramm/liter értéknek. Jelenleg is gyorstesztekkel vizsgálják a szennyezés mértékét.

Hétfőn délben a Tisza és a Keleti-főcsatorna torkolatában vett vízminta szerint csökkent a cianidkoncentráció, mely már csak minimális mértékben haladja meg a megengedett határértéket.
A vízszennyezés miatt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) továbbra is fenntartja a harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget Tiszafüred és Rakamaz között, valamint a Hortobágy-Berettyó vízgyűjtőjében.
A Keleti-főcsatorna mentén, a Nyugati- és a Keleti-főcsatornák tiszai beeresztő zsilipjénél a szakemberek nem észleltek rendellenességet a lezárt zsilipeknél nem volt átszivárgás, így oda semmilyen szennyeződés nem kerülhetett.

A Tiszába került mérgező ciánvegyület várhatóan kedden éri el Szolnokot, és a környéken több mint 120 ezer ember ivóvizét veszélyezteti. A Tisza-parti város biztonságos ivóvízellátásának érdekében a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. öt, egyenként hétezer literes lajtos kocsit küldött a jászsági megyeszékhelyre. A vízszállító kocsik a mélyen fekvő artézi kutakból vételezik majd az ivóvizet, s azt juttatják el a veszélyeztetett területre a szennyezés levonulásáig.

Szolnokon ugyanakkor megkezdték a szennyeződéstől teljesen védett artézi kutaknál a kifolyóhelyek számának növelését. Ugyancsak megkezdte a munkát az a gépsor is, amely óránként 1500 liter zacskós vizet állít elő, amit az ÁNTSZ javaslatára a vízmű a kórházakba, a főzőkonyhákba és az élelmiszer üzletekbe szállítja. A zacskós vízhez ingyen juthat hozzá a lakosság.

Eközben már rövid és hosszú távú vizsgálati program kidolgozása kezdődött meg a Romániából érkezett ciánszennyeződés hatásainak feltárására a Szamos és a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakasza mentén. A vizsgálatot a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség végzi.

A szennyeződés levonulása után elsőként a két folyóhoz közeli ásott kutakból vesznek vízmintákat annak megállapítására, hogy került-e cián a talajvízbe. A vizsgálatok eredménye dönti majd el, hogy meddig tartják fenn a vízminőségvédelmi készültséget a Szamos és a Tisza nyírségi szakaszán.
Az ellenőrzési eredmények megismeréséig természetesen a bevezetett óvintézkedések érvényben vannak. Ezeknek megfelelően tilos az érintkezés a folyók vízével, a vízkivétel, a horgászás és az ásott kutak használatának tiltása érvényben marad.

A hosszú távú program legalább fél évig kíséri majd figyelemmel a szennyeződés utóhatásainak alakulását

A Külügyminisztérium az érintett társtárcákkal együttműködésben, az érvényes szerződések biztosította lehetőségeknek megfelelően, valamint a kétoldalú magyar-román diplomáciai eszközök útján mindent megtesz a cián okozta környezetszennyezés következményeinek
kezelésére.

(MTI)

Ajánló:

Ismerkedjen Magyarországgal!

Korábban:

(2000.02.07.)