Az ügyészség birtokába kerültek Horn Gyula Pénzügyminisztériumban őrzött iratai

Hétfőn megérkezett a Budapesti Katonai Ügyészségre Horn Gyula exminiszterelnök Pénzügyminisztériumban őrzött személyi anyagának az a része, amely a Deport '56-nak a csepeli sortűz kapcsán beadott feljelentése szerint a politikus büntetőjogi felelősségét támasztja alá.

Bánhegyi Gábor ezredes, az ügyészség helyettes vezetője szerint a dokumentumok Horn Gyula 1956 utáni kitüntetésével kapcsolatos javaslatot tartalmazzák. A civil szervezet feljelentése szerint ezekből az iratokból arra lehet következtetni, hogy Horn Gyula közreműködött abban a Csepelen 1957. január 11-én történt tömegoszlatásban, melynek több sebesültje is volt.

Az iratok tartalmáról, közelebbről arról, hogy alátámasztják-e a Deport '56 feljelentését, Bánhegyi Gábor nem kívánt nyilatkozni. Tavaly májusban a Fővárosi Bíróság polgári peres eljárásban első fokon elutasította a Deport '56 arra irányuló kérelmét, hogy a PM, mint egy politikusra vonatkozó közérdekű adatokat tartalmazó dossziét, szolgáltassa ki Horn Gyula minisztérium által őrzött személyi anyagát.

A szervezet akkor azért kérte az említett dokumentumok kiadását, hogy kiderítsék, Horn Gyula karhatalmistaként volt-e jelen 1956. december 6-án a Nyugati pályaudvar közelében egy tüntetés több halálos áldozattal járó szétverésénél.

(MTI)

Korábban:

(1999. január 25.)