Az MDF kritikus partnere a kormánykoalíciónak

A Magyar Demokrata Fórum továbbra is kritikus, ám lojális partnere a kormánykoalíciónak - jelentette ki Dávid Ibolya. A Magyar Demokrata Fórum elnöke, igazságügyi miniszter - utalva Kövér László Fidesz-elnök szűzbeszédére - hangsúlyozta: a demokrata fórum nem állítja magáról, hogy az egyetlen letéteményese a nemzet ügyének, és azt sem gondolja, kizárólag az MDF-nek lenne érvényes mondanivalója az ország számára, de fontosnak tartja az összefogást és az integrációt.

Az MDF elnöke a párt XV. országos gyűlésén kiemelte, hogy a demokrata fórum az elmúlt mintegy két évben csupán olyan kérdésekben képviselt különvéleményt, amelyek nem ütköztek az eredeti kormányprogrammal, amelynek egyébként minden egyes elemét a párt erejéhez mérten végrehajtották. Dávid Ibolya kijelentette: örül annak, hogy az országos gyűlés közel ötszáz résztvevője közül senki sem kérdőjelezte meg az általa meghirdetett szövetségi politikát és a jobbközép pártok összefogásában eddig elért eredményeket. A pártelnök úgy vélekedett, hogy a következő választás nem 2002-ben dől majd el. A korábbi választások tanulsága szerint ugyanis hosszú távú stratégiára van szükség, különösen azért, mert az az erő, amely most a jobboldal egyedüli letéteményesének érzi magát, két év múlva sem fog az MDF felé fordulni.

Balsai István frakcióvezető a parlamenti képviselőcsoport munkájáról tartott beszámolójában kijelentette: bár az MDF koalíciós partnerei néha élesebb hangot ütnek meg a párttal szemben, mint politikai ellenfelei, a demokrata fórumnak az elmúlt egy évben mégis sikerült növelnie támogatottságát. A frakcióvezető szerint ezen a téren olyan biztos növekedés várható, amely lehetővé teszi majd, hogy az MDF egyenrangú félként ülhessen le tárgyalni a következő választások idején.

Az országos gyűlés Csapody Miklóst és Viniczay Tibort az MDF elnökségének tagjává választotta. Csapody az időközi választásokkal kapcsolatban reagált Torgyán József FKGP- elnök az MDF-et érintő kijelentéseire. Elmondta, hogy a kisgazdák ingerült hangneme, amellyel előírnák az MDF számára, hol indíthat jelölteket, már tulajdonképpen a koalíciós partnerek belügyeibe való beavatkozás. Dávid Ibolya hozzátette: nem feltételezi, hogy a legnagyobb kormányzó párt a kisgazda jelölt személyében másodszor is olyan jelöltet támogat, hogy sokakban felvetődik a kérdés, melyik is a legerősebb kormányzó párt.

(Népszava)

Ajánló: