AZ MDF bírálatai ellenére is kitart jelenlegi szövetségesei mellett

A hétvégén megrendezett országos MDF gyűlésen a párt több vezetője bírálta koalíciós szövetségeseit, a Fideszt és a kisgazdákat. Korábban viszont látványosan közeledett a demokrata fórum a Magyar Demokrata Néppárthoz. Többen a jobbközép pártok közötti átrendeződés első jeleként értékelték a folyamatot. Az MDF tagadta, hogy meg akarna válni jelenlegi szövetségeseitől.

A párt hétvégi gyűlésén több MDF-es vezető kritizálta a párt koalíciós partnereit, a Fidesz és a kisgazdákat. A bírálatok ellenére nincs szó arról, hogy már most új választási szövetségesek után kutatnának. Bár az MDF nemrég látványosan felvette a kapcsolatot a demokrata fórumból korábban kivált Magyar Demokrata Néppárttal (MDNP), ez az MDF vezetői szerint nem jelent a jövőben sem szorosabb kapcsolatot, mint a jelenlegi.

A Magyar Demokrata Fórum továbbra is kritikus, ám hűséges partnere a kormánykoalíciónak - közölte Dávid Ibolya pártelnök a hétvégén megrendezett MDF országos gyűlésén. Kövér László Fidesz-elnök székfoglaló beszédét bírálva az elnökasszony közölte: a demokrata fórum nem állítja magáról, hogy az egyetlen letéteményese a nemzet ügyének, és azt sem gondolja, kizárólag az MDF-nek lenne érvényes mondanivalója az ország számára, de fontosnak tartja az összefogást és az integrációt.

A pártgyűlésen a Fidesz elnökét ért kritika mellett a kisgazdákat is több bírálat érte. Csapody Miklós, az MDF elnökségi tagja az áprilisi időközi választásokkal kapcsolatban elmondta: Torgyán József, FKGP elnöke előírná az MDF számára, hol indíthat jelölteket. Ez tulajdonképpen az MDF belügyeibe való beavatkozás.

Dr. Stipkovits Ferenc politológus szerint az MDF azzal, hogy a Fideszt és a kisgazdákat bírálta, ki akart bújni a nagyobb kormánypártok árnyékából. Dávid Ibolya pártelnök már új választási szövetségeseket keres, a kisebb, konzervatív pártok között, ezért közeledik az MDNP-hez. Az 1994-98 közötti ciklusban az SZDSZ-t szinte teljesen elsorvasztotta az MSZP-vel köztött koalíció. Az MDF úgy tűnik, szeretné elkerülni, hogy hasonlóan járjon.

Gémesi György, az MDF alelnöke az [origo]-nak elmondta: nem gondolkoznak új választási szövetségen. Gémesi szerint nem fognak a szabad demokratákhoz hasonlóan felörlődni a koalícióban, ugyanis az MDF ugyanazt a politikai irányvonalat képviseli megalakulása óta. AZ SZDSZ azonban, amikor koalíciót kötött a szocialistákkal, saját korábbi elveivel fordult szembe - közölte Gémesi.

A pártgyűlésen ugyan az MDF több vezeztő politikusa kritizálta a kormánykoalíció másik két pártját, ennek ellenére továbbra is kiszámítható tagja marad a demokrata fórum a koalíciónak. Nem távolodunk el eddigi szövetségeseinktől - mondta Gémesi.

Gémesi szerint a kisgazdák magatartása az időközi választásokhoz kifogásolható. Három helyen kellett kiírni időközi választásokat. Kézenfekvő megoldás lett volna, ha mindegyik párt egy-egy jelöltet indít, a másik két körzetben pedig a többi pártot támogatja. Az FKgP azonban -, Gémesi szerint - nem úgy viselkedett, ahogyan az egy koalíciós partnertől elvárható és ragaszkodott saját jelöltjeihez.

Turi Kovács Béla az FKgP frkacióvezető-helyettese kijelentette: az elhangzottakat nem tekintik a kisgazdák bírálatnak. Azt azonban nem tartják elfogadhatónak, hogy a célszerűség mellőzésével akar a demokrata fórum jelölteket állítani: az időközi választásokon a kisgazda jelöltek sokkal esélyesebbek, mint az MDF jelöltjei.

A kisgazda politikus sérelmezte, hogy az MDF saját magát nemzeti-keresztény-konzervatív pártként határozta meg, miközben a kisgzdapárt az igazi keresztény-konzervatív politikai erő az országban - mondtaTuri Kovács.

A kisgazda frakcióvezető-helyettes közölte: az MDF lépéseket próbál tenni annak érdekében, hogy népszerűségét növelje. Ezért próbál a demokrata fórum korábban a pártból kivált másik szárnyával, az MDNP- vel szoros kapcsolatokat kialakítani.

Gémesi György kijelentette: az, hogy az MDF és az MDNP elnöke hivatalosan is találkoztak, nem jelenti azt, hogy szorosabb szövetséget próbálnának kialakítani az MDNP-vel. Az pedig, hogy bírálták a koalíciós partnereket, nem jelent távolodást tőlük - mondta Gémesi.

Halász János, a Fidesz frakció szóvivője közölte: az MDF ülését követő, hétfői Fidesz frakcióülésen nem esett szó a demokrata fórum nyilatkozatairól, így olyan álláspont sem alakult ki, amit elmondhatna. A szóvivő szerint a párt ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontja valószínűleg szombatra alakul ki. Halász saját, az üggyel kapcsolatos véleményét nem kívánta elmondani.

[origo]

Ajánló: