Csökken a belvízzel borított területek nagysága

Hétfőre, ha csak kismértékben is de csökkent a belvízzel borított területek nagysága az országban. A Kraszna tetőzése után a folyó lassú apadásnak indult, és ugyancsak csökkent a vízállás Szabolcs más folyóvizeiben is.

A Körösök mentén hétfőre kis mértékben tovább csökkent (38 300 hektárra) a belvízzel borított földterület, a tíz belvízvédelmi szakaszból viszont még mindig hat tart fenn harmadfokú készültséget.

A csapadékmentes időjárás miatt és a folyamatos szivattyúzás eredményeként kismértékben csökkent a belvízi elöntés Hajdú-Biharban is, ahol jelenleg 26 700 hektárt borít belvíz.

A Tisztántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) 12 belvízvédelmi szakaszából a Tisza középső térségében továbbra is harmadfokú, 7 helyen másodfokú, 3 szakaszon pedig első fokú a belvízvédelmi készültség.
A térségben tovább folytatják a csatornák kotrását és iszaptalanítását az elöntött területek belvízlefolyásának gyorsítása érdekében.

A legutóbbi 24 órában nem változott a belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol továbbra is 11 ezer hektár földet borít víz. Hét körzetben még mindig van érvényben másodfokú belvízvédelmi készültség.
A védekezésben részt vevők az utcarészek mellett elsősorban a víz alá került 4300 hektár vetést és szántóföldet próbálják vízteleníteni. Feladataik közé tartozik továbbá a jégtelenítés és az uszadékok eltávolítása.

Tetőzött a Kraszna, így a folyó most már a teljes magyarországi szakaszán nagyon lassan, de apad. A vízállás jelenleg öt méter közelében van, így változatlanul másodfokú árvízvédelmi készültséget tartanak a Kraszna mentén. Az első fokú készenlét mértékadó szintje 470 centiméter.
Apad a Tisza, a Túr és a Szamos szabolcsi szakasza is. A Tisza alsó szakaszán még áll a jég, a felső részén viszont már zajlik. A Szamos felszíne ugyancsak jeges.

(MTI)

Ajánló:

Térkép a megyéről.

Korábban:

(2000.02.06.)