Jogosan szüntette be Juszt László ellen a nyomozást a főügyészség

Györgyi Kálmán legfőbb ügyész Juszt László államtitoksértésének ügyében elutasította a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetőjének a nyomozás megszüntetése ellen benyújtott panaszát. A legfőbb ügyész döntése ellen további jogorvoslati lehetőség nincs.

Juszt László ellen tavaly júniusban indított nyomozást az ORFK, államtitoksértés bűntettének alapos gyanúja miatt. Az eljárás azt követően indult meg, hogy az újságíró az azóta megszűnt Kriminális című hetilapjában az úgynevezett megfigyelési üggyel kapcsolatos dokumentumokat adott közre. Juszt Lászlónak, aki a Magyar Televízió bűnügyi főszerkesztőségét vezette, június 1-jén felmondott az MTV Rt.

Júliusban az ORFK a fővárosi főügyész utasítására megszüntette a nyomozást, ám a döntés ellen előterjesztéssel fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A legfőbb ügyész helyettese helyben hagyta a főügyész döntését, ám ezt követően Györgyi Kálmán legfőbb ügyész felülbírálta a korábbi ügyészségi döntéseket, és a nyomozás folytatására utasította a rendőrséget.
A rendőrség vádemelési javaslata októberben került a főügyészségre, ahol - pótnyomozást követően - bűncselekmény hiányában szüntették meg az eljárást ez év január 11-én. Ez ellen a döntés ellen élt panasszal a nemzetbiztonsági szakszolgálat vezetője.

A legfőbb ügyész legutóbbi határozatának indoklása szerint a dokumentumokat nem a törvényben előírt módon minősítették, így a nyilvánosságra hozott adatok nem tekinthetők államtitoknak. A határozat indoklása rámutat, hogy a dokumentumon csak a minősítési javaslat szerepelt, ám hiányzott annak indoklása, illetve maga a döntés is.

Orosz Balázs ügyvéd, Juszt László jogi képviselője a további lehetséges lépésekről szólva kijelentette: ügyfelének szándékában áll az ellene indított büntetőeljárásokkal okozott kár miatt kártérítési igényt érvényesíteni. Az eljárások előkészítése folyamatban van.

(MTI)

Korábban:

(2000.01.11.)