Kaposváron a sztrájkoló vasutasok rendőri segítséget kértek

A vasutassztrájk hetedik napján is csak az elégséges szolgáltatás szerint közlekedő vonatokra lehet biztosan számítani, annak ellenére, hogy a vasutasok 94 százaléka felvette a munkát. Szeged környéke kivételnek számít: itt már 68 vonat közlekedett az elégséges szolgáltatáson felül. Kaposváron kisebb incidens zavarta meg a sztrájkot, a vasutasok még a rendőrséget is segítségül hívták.

Rendőri segítséget kért hétfőn délelőtt a kaposvári vasutas sztrájkbizottság. Az állomásfőnök ugyanis kötelezte a sztrájkolókat, hogy mindannyian egyetlen, általa kijelölt helyen tartózkodjanak a munkabeszüntetés idején. A sztrájkolók ezt szabadságuk megsértéseként értelmezték, ezért a szakszervezet vezetősége a rendőrségtől kért segítséget - közölte Selmeczi Zsolt, a kaposvári sztrájkbizottság helyettes ügyvivője.

Schiffer László kaposvári állomásfőnök elmondta: azért adta ki az utasítást, mert a tárgyaló felek közel állnak a megegyezéshez, és neki tudnia kell, hol tartózkodnak a dolgozók. A megállapodást követően ugyanis a vonatoknak azonnal indulniuk kell. Ráadásul a pihenőhelyet nem most, hanem már évekkel ezelőtt kijelölték a sztrájkolók tartózkodási helyéül - közölte Schiffer.

Selmeczi az állomásfőnök utasítását felülbírálva végül visszairányította munkahelyére mind a 25 dolgozót, így az állomásra érkező rendőröknek már nem kellett közbelépniük.

A vasutas-szakszervezetekkel folytatott tárgyalások előmozdítására újabb javaslattal állt elő a MÁV vezérigazgatója hétfőn délelőtt, amit írásban nyújtott át tárgyalópartnereinek. A szakszervezetek erre még nem reagáltak hétfőn délig.
A vezérigazgató azt javasolta, hogy a tárgyalások hatékonyságának javítása érdekében olyan feltételeket kell teremteni, hogy a megbeszélések az eddiginél higgadtabban, tárgyszerűbben folytatódjanak.
A vezérigazgató megismételte korábbi indítványát, hogy a szakszervezetek fontolják meg a sztrájk befejezését.
A MÁV közleménye szerint hétfőn reggel tizennégy állomásról 496 dolgozó szólította fel a szakszervezeti vezetőket a sztrájk beszüntetésére.

(MTI)