Veszélyezteti az ivóvízellátást a cián

Több mint 120 ezer ember ivóvízbázisát veszélyezteti a Tiszába került mérgező ciánvegyület, mely holnapra érhet a Jászság fővárosába. A védelmi szervek akkor is kénytelenek a lakossági vízhálózatba engedni a vizet, ha az ivásra nem alkalmas, mert a rendszer teljes elzárásával szennyvíz kerülne a csövekbe. Szolnokon megkezdődött az ivóvíz zacskókba töltése, a helyi lakosság főleg ásványvizet és gyümölcsleveket halmoz fel.

Kedden reggel érhet Szolnok mellé a Tiszán levonuló mérgező ciánvegyület, melynek kiterjedése már tegnap meghaladta a 40 kilométeres hosszúságot. Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye és hat környező kistelepülés ivóvízkészletét veszélyezteti, és ezzel 120 ezer polgári lakost a Romániából érkező folyadék, mivel vízellátásuk közvetlenül a Tiszából származik. A helyi védelmi bizottság tegnapi ülésén a szakemberek úgy látták, feltehetően nem lesz szükség a vízszolgáltatás teljes leállítására, mivel az időközben híguló méregkoncentrációjú vizet iható minőségűre tudják majd szűrni megfelelő vegykezeléssel. Mint megtudtuk, az ivóvíz 0,1 mg/literes ciánszennyezettség mellett még iható, a szervezetet nem veszélyezteti. Most a vízügyi igazgatóság szakértői abban bíznak, hogy mire Szolnok térségét eléri a szennyezett víz, legalább 1,5 mg/literre csökken annak ciántartalma.

Kevésbé derűlátó az a forgatókönyv, amelynek alapján a víz ennél magasabb mérgezettségi szintet mutat majd. Ekkor is beleeresztik a hálózatba a vizet, azonban felhívják a lakosság figyelmét, hogy ivásra, főzésre tilos azt használni, mosakodni azonban lehet benne.

Ugyan a cián bőrön keresztül is képes felszívódni és mérgezni, a jelenlegi koncentrációja mellett ettől nem kell tartani - állította Kicsi Jenő, az ÁNTSZ Szolnok megyei tiszti főorvosa. A vízszolgáltatás leállítása sokkal nagyobb gondot jelentene - tudtuk meg Kovács Gézától, a helyi vízügyi igazgatóság szakreferensétől. Ha a csövekben nem folyik a víz, akkor óhatatlanul beleszivárog az azt körülvevő talaj-, illetve szennyvíz, ami sokkal súlyosabb fertőzésveszélyt indíthat el a környéken, mintha hagyjuk a csak mosakodásra alkalmas vizet keringeni - vélte az ÁNTSZ szakembere.

Értesülésünk szerint a helyi lakosság megkezdte az iható folyadékok - ásványvíz, üdítők - felhalmozását, akinek erre nincs lehetősége, az a boltokban és a lajtos kocsikból hozzáférhető zacskós vizet veheti magához. Kicsi Jenő tiszti főorvos szerint fejenként 2-5 liter napi vízmennyiséget tanácsos 3-5 napra készülve tartalékolni. Ha a Szolnok mellé érő víz nem lesz fogyasztható, egyes élelmiszer-ipari termelőüzemek is működéskorlátozásra számíthatnak.

Sokat segíthet a szennyeződés hígításában a kiskörei víztározónál előkészített eljárás. A tározóban három napja folyik a visszaduzzasztás, melynek során nagy mennyiségű tiszta vizet nyomnak a méreggel telített folyadék elé, felfelé a Tiszán.

A Szamosból a Tiszába került ciánszennyeződés tegnap elérte a Szolnoktól 150 kilométerre fekvő Tiszaújvárost. A Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei vasárnap délelőtt tíz órakor jelentős halpusztulást tapasztaltak a folyóban, miközben 07 mg/literes ciánkoncentrációt mértek a vízben. A Szamoson a múlt hét elején mért 30 mg/litereshez képest szombat este Tiszalöknél 3,7 mg/liter volt a legmagasabb kimutatható ciántartalom a vízben. A hígulást segítette, hogy a Tokaj mellett beömlő Bodrog árad, vízhozama másodpercenként 140 köbméter vizet engedett a mérges habokra.

A felsőbb területeken eddig nem volt ciánmérgezésre utaló nyom - tudtuk meg Bojthy Imre alezredestől, a BAZ megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetőjétől. A rendőrséggel ugyanakkor szorosabbra fűzték az együttműködést, mivel egyes járőrök több helyen akadtak olyan emberekre, akik elkezdték összeszedni a mérgezés nyomán partra sodort haltetemeket.

Tokaj alatt a mérgezésben tömegesen elhullott halakat az 537-es folyamkilométernél folyamelzárással emelték ki a vízügyi igazgatóság szakemberei a hét végén, melyet Szikszón semmisítenek meg - mondta Tóth Erika, az Észak-magyarorszgái Vízügyi Igazgatóság munkatársa.

(Népszava)