Eseti bizottság alakul a ciánszennyeződés okozta károk rendezésére

A parlamenti pártok többsége támogatja azt a kisgazdapárti javaslatot, hogy alakuljon eseti bizottság a Tiszán történt ökológiai katasztrófa által okozott károk rendezésének elősegítésére. A kormány keddi ülésén várhatóan kormánybiztos kinevezéséről dönt.

A szocialista képviselők a keddre összehívott hatpárti megbeszélést követően döntenek a kisgazda javaslat támogatásáról. A szabad demokraták is részt vesznek a hatpárti egyeztetésen, de az eseti bizottságot - a háromhetes parlamenti munkarend miatt - nem tartják alkalmasnak operatív döntések meghozatalára.
A MIÉP szerint a ciánszennyeződés következményeinek felszámolása nem a parlamenti pártok, hanem a kormány feladata. A Fidesz elnöksége elengedhetetlennek tartja egy tiszai kormánybiztos kinevezését. Az MDF szerint az eseti bizottság létrehozása és a kormánybiztos kinevezése nem ütközik egymással.

Hétfőn tovább folytatta a Keleti-főcsatorna felső szakaszán jelentkező cianid-szennyezés levezetését a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. A legutóbbi vizsgálatok szerint a beavatkozások hatására a Keleti-főcsatorna felső 9 kilométeres szakaszán sehol sem éri el a szennyezés a 0,1 milligramm/liter értéket. A kialakult helyzet orvoslása érdekében a külügyminiszter levélben kérte az Európai Bizottság segítségét.

Folytatódik a magyar-román konzultáció is, amely kiterjed a felelősség egyértelmű megállapítására. A rendelkezésre álló jogi lehetőségekkel élve Magyarországnak határozott célja, hogy a felelősök térítsék meg a környezeti katasztrófa kárait. A magyar fél vizsgálja annak lehetőségeit, hogy a szennyeződést kibocsátó vállalat felelőssége esetén román vagy ausztrál bíróságnál is magánjogi eljárást indítson a kártérítés érdekében.

A tiszai halállomány rehabilitációjára cselekvési tervet dolgozott ki a Százhalombattán működő Temperáltvizű Halszaporító és Kereskedelmi Kft. (TEHAG). - A program szerint a tudósok és a gazdasági szakemberek összefogásával megvan a remény a folyó élővilágának helyreállítására, azonban fennáll a veszély, hogy a Tisza már sohasem lesz olyan, mint eddig, megváltozhatnak benne az egyes halfajok megszokott arányai - mondta az igazgató.

A TEHAG leltára szerint a ciánszennyezés következtében a Kárpát-medence vízgyűjtőjében élő halak kétharmada, 50-55 halfaj került a Tiszában végveszélybe. A szakember becslése szerint a halak táplálékául szolgáló alsóbbrendű tiszai élőlények - algák, állati eredetű planktonok - már két-három hónap múlva életre kelhetnek a folyóban. Az iszaplakók, csigák, kagylók újbóli természetes elterjedése viszont egy-két évet is igénybe vehet.

Korábban:

(2000. február 14.)