Kikapcsolták a szombathelyi lelkisegély-szolgálat telefonját

Csütörtök estétől nem tudja fogadni a bejövő hívásokat a Szombathelyi Lelkisegély-szolgálat, mert telefonjukat kikapcsolták. Szombathelyen 15 éve működik telefonos lelkisegély-szolgálat, amelyhez évente több mint tízezer hívás érkezik, a fogadott hívásokból közel ezerre tehető a valódi krízishelyzetben telefonálók száma.

Cseresnyés János, a lelkisegély-szolgálat vezetője elmondta: csütörtökön éjszaka egyetlen telefonhívásuk sem volt, ezért a szolgálat tagjai megpróbálták felhívni a 80-as körzetszámmal kezdődő, a hívónak ingyenes "zöld számot", de az automata hang azt közölte, hogy "a telefonszámon előfizető nem kapcsolható". Pénteken a lelkisegély-szolgálat vezetője írásban jelezte a problémát a kórház vezetőinek.

Hétfőn az intézmény gazdasági vezetői megígérték, hogy rövid időn belül visszakapcsoltatják a telefont, amelynek számláját egyébként nem a kórház, hanem a Lelkisegély-szolgálatok Szövetsége kifizette - mondta Cseresnyés János. Kovács L. Gábor, a Vas Megyei Markusovszky Kórház főigazgatója közölte, hogy a lelkisegély-szolgálatot fenntartó kórház nem kérte a segélyszám kikapcsolását, annak hátterében szerintük valószínűleg műszaki hiba lehet.

Dancsecs Tibor, a MATÁV Szombathelyi Távközlési Centrumának vezetője elmondta: megvizsgálták a telefonvonalat, műszaki hibát nem találtak, de a zöld szám továbbra sem hívható. A zöld szám információs szolgálatánál Kálmán Júlia közölte, hogy a Vas Megyei Markusovszky Kórháznak nagy összegű díjtartozásai vannak. Emiatt kikapcsolták azt a telefonvonalat is, amelyhez a zöld szám tartozott. A telefonvonalat akkor kapcsolják vissza, ha a kórház kifizeti a tartozásait. A Szombathelyi Markusovszky Kórház élére a tulajdonos megyei önkormányzat az év elején csődbiztost nevezett ki, mert az intézmény kifizetetlen tartozásai több százmillió forintra rúgtak.

(MTI)

Ajánló: