Vége a vasutassztrájknak

A szakszervezetek hétfőn délután 5 órakor beszüntették a sztrájkot. A hároméves megállapodáson kívül valamennyi dokumentumot elfogadták és aláírták. A reprezentatív szakszervezetek a sztrájk beszüntetését követően további egyeztetéseket javasolnak a munkaügyi kapcsolatok és a tagdíjlevonást érintő kérdésekben.

A szakszervezetek hétfőn délután 5 órakor beszüntették a sztrájkot - jelentette be Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MoSZ) alelnöke hétfőn Budapesten, a szakszervezetek sajtótájékoztatóján. A hároméves megállapodáson kívül valamennyi dokumentumot elfogadták és aláírták a reprezentatív vasutas szakszervezetek - közölte Márkus Imre, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke.

A szakszervezetek a sztrájk beszüntetését követően további egyeztetéseket javasolnak a munkaügyi kapcsolatok és a tagdíjlevonást érintő kérdésekben. Arra a kérdésre, hogy miért pont most szüntetik be a sztrájkot, Márkus Imre azt felelte, a szakszervezetek egybehangozóan úgy vélik, valamennyi sztrájkkövetelésük teljesült.

A MÁV által délelőtt benyújtott bírósági kereset kapcsán a VSZ elnöke hozzátette: véleményük szerint a kereset okafogyottá vált, mivel felhagytak a munkabeszüntetéssel. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke rendhagyónak nevezte a konfliktus lezárásának módját. Mint mondta, a MÁV Rt.-nek jelen kellett volna lenni az aláíráson.

Ezzel szemben a vasúttársaság képviselői sem az aláírásra, sem a MÁV által kezdeményezett szakmai egyeztetésre nem jöttek el. A 2000-re vonatkozó bérmegállapodás kapcsán a VDSZSZ vezetője hangsúlyozta: ebben a tekintetben a sztrájk eredményes volt, mivel sikerült elérni, hogy a vasutasok bérét a társaság az infláció mértékének és a GDP növekedésének megfelelően emelje. Jóllehet a megállapodásba nem vették bele a másfél százalékos teljesítményjutalom alapbéresítését, ám a dolgozók étkezési hozzájárulását nettó 800 forinttal növelte a MÁV - tájékoztatott Gaskó István.

Márkus Imre elmondta: az általuk elfogadott és aláírt megállapodások csak részben biztosítják a tartós munkabékét. A dokumentumokban szereplők miatt a szakszervezetek idén nem hirdethetnek újabb sztrájkot, ám ha novemberben nem tudnak megegyezni például a jövő évi béremelést illetően, akkor az érdekképviseletek ismét kezdeményezhetik a munkabeszüntetést.

A sztrájk beszüntetését az érdekképviseletek először csupán az operatív bizottság felé jelezték írásban, a MÁV-nak nem. Néhány perccel 18 óra előtt a szakszervezetek vezetői Sárdi Gyula vezérigazgató-helyettesnek átadták az általuk aláírt dokumentumokat, aki az írások átvételét nem kommentálta.

A vasutassztrájk február 1-jén nulla órakor kezdődött, és a tizennegyedik napon fejeződött be, a munkabeszüntetés összesen 329 órán át tartott.

(MTI)

Korábban: