A lenyugvó Nappal szemben vezetni a látás ideiglenes csökkenését eredményezi, ezért igen veszélyes lehet. Ezen a problémán segíthet egy új anyagkombináció, amely - ha valaha szélvédő készül belőle - képes lesz kiszűrni az éles fényt úgy, hogy a vezető közben ugyanolyan jól lát."A vakító fény problémát jelent a vezetőknek, hegesztőknek, az optikai szenzoroknak és a kommunikációs felszerelésnek egyaránt" - mondta dr. I. C. Khoo, a Pennsylvaniai Állami Egyetem professzor. "Az új anyag mind az embereket, mind eszközeiket képes megvédeni a vakító fénytől."

Az említett anyag nem más, mint egy folyadékkristály-réteg két üveglap között, metilvörös festékkel keverve, ami növeli a folyadékkristály fényszűrő képességét. A folyadékkristályok azért védenek az éles fény, sőt a lézervillanások ellen, mert a fény erősségével az áteresztőképességük nem-lineárisan változik: ahogy a fényerő növekszik, a folyadékkristály egyre kevesebb fényt enged át.

Néhány esetben azonban olyan fény ellen szükséges a védelem, ami - bár bőven az emberi szemre vagy optikai szenzorokra káros szint alatt marad - elég erős és folyamatos ahhoz, hogy megzavarja a látást. Ez az, ahol a folyadékkristályos védőrétegnek nagy szerepe lehet. "A hegesztőrobot optikai szenzorjai vakok, míg hegeszt. Ha azonban látna, az nagyban segítené a folyamatot" - mondta Khoo. A hagyományos napszemüvegek sajnos nem tudják megfelelően kivédeni a Nap ragyogását, és a hegesztőmunkásoknak is sötét védőszemüveget kell viselniük.

A fényszűrő réteg a 140 milliwatt erősségű fényt 5 mikrowattosra csökkenti, ami bőven elég a vakító fény problémájának megoldásához. Szem- és szenzorvédő szerepe mellett a folyadékkristályt fényképezőgépekben is lehetne használni, mert ki tudná szűrni az erős háttérfényt, ami elködösíti a képet, vagy fénycsíkokat húz rajta. Khoo szerint az eljárásnak nagy jövője van a képelőhívás terén is.

Füleki László

Ajánló:

Az eredeti sajtóanyag a Pennsylvaniai Állami Egyetem honlapján.