A katonai ügyészség szerint nem sértett államtitkot a Nádor Rt.

A katonai ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a Nádor 95 Rt. ellen államtitoksértés, illetve vagyon elleni bűncselekmények miatt indult nyomozást. Az ügyet vámbűncselekmények és csempészet alapos gyanúja miatt áttette a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságához.

Az ügyészség határozata szerint államtitoksértés nem történt. A hanyag kezelés, csalás, engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység folytatása, illetve jogosulatlan gazdasági előny
megszerzése miatt folyó nyomozás is bűncselekmény hiányában szűnt meg.

Az ügyészség döntése egyelőre nem jogerős, ellene panasszal élhetnek az érintettek, köztük az eljárást feljelentésével megindító Kormányzati Ellenőrzési Iroda (KEI) és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága - közölte Székely György dandártábornok, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője.

Az eljárásnak az államtitoksértés kapcsán egyetlen gyanúsítottja volt, Somogyi Tamás nyugalmazott vezérőrnagy, a Horn-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterének, Nikolits Istvánnak a kabinetfőnöke. A Somogyi ellen folyó eljárást bűncselekmény hiányában szüntette meg az ügyészség. A VPOP-hez áttett ügyekben pedig ismeretlen civil elkövetők ellen folyhat tovább a nyomozás - mondta a tábornok.

A KEI 1998 második félévében kezdte meg a szakszolgálat technikai korszerűsítéséhez kapcsolódó beruházások ellenőrzését. Ennek nyomán 1998. október 29-én Sepsey Tamás, az iroda vezetője feljelentést tett államtitoksértés, illetve gazdasági bűncselekmények miatt.

A Fővárosi Főügyészség feljelentés-kiegészítést követően 1999. február 19-én rendelte el a nyomozást az államtitoksértés, illetve más vagyoni bűncselekmények miatt. Az Országos Rendőr-főkapitányság 1999. június 11-én gyanúsította meg Somogyit az államtitoksértés bűntettével, ám felmerült annak a gyanúja, hogy a szakszolgálat hivatásos állományú tagjai is követtek el bűncselekményeket. Ezért 1999. november 19-én a Budapesti Katonai Ügyészség vette át a nyomozást.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Igazgatóságának elnöke 2000. február 2-án a KEI feljelentésével egyező tartalmú feljelentést tett. E két beadványt az ügyészség együtt vizsgálta, s így hozta meg döntését.

Folytatni kell azonban az eljárást az 1996-1997-ben elkövetett vámbűncselekmények, csempészet alapos gyanúja miatt. Ezzel azonban a hivatásos állomány tagjai nem gyanúsíthatók, tehát a katonai ügyészség megküldte az ügyet a VPOP illetékes nyomozó szerveinek.

A büntetőeljárás különösen nagy vagyoni hátrány okozásának gyanújával indult, melynek alsó értékhatára hatmillió forint. Az ügy történeti tényállása azonban szigorúan titkos, ezért arról részleteket nem árulhatott el Székely György, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője.

A Nádor-ügy története


Az Élet ÉS Irodalom (ÉS) február 25-i számában részletezi miről is szól a Nádor-ügy. A lap szerint a Horn-kabinet az orosz államadósság terhére metrókocsik adás-vételéből kívánta fedezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) lehallgatóberendezéseinek cseréjét.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.13.)