A konzervatív lapok fúziója után Elek István főszerkesztő lehetne

Elek István lehet az új konzervatív lap főszerkesztője, ám a lap csak nevében vinné tovább a Magyar Nemzetet, annak szellemisége inkább a mai Napi Magyarországéra hasonlítana - állítják többen is egybehangzóan nevük elhallgatását kérő érintettek köréből.

Megyer Eörs, a BDB, az egyik legnagyobb magyarországi reklámmulti vezetője szerint a Magyar Nemzet és a Napi Magyarország egybeolvadásából létrejövő új lap együttes példányszáma fordítottan arányos keresztbeolvasottságukkal. 30 és 40 ezer közötti napi példányszámokról van szó mind a két orgánumnál. Megyer Eörs szerint elvileg a célcsoport elérhetősége számít, bár ma még vannak politikai szempontok is a magyar médiavásárlók egy részénél. Eddig a két napilapot főképpen az állami, vagy közvetve állami felügyelet alatt álló megrendelők látták el hirdetéssel. A szakmában tudni vélik a Magyar Nemzet eladása kapcsán, hogy a lap tavaly mintegy 200 milliós veszteséget okozott a P and B kiadónak, amelynek állítólag májusig futja csak a deficitekre.

A két lap fúziójáról már egy éve is szó volt, ám akkor sem a magántőke, hanem az állam erőteljes részvétele mellett. A mostani fúzióra akkor kerülhet sor, ha a P and B kiadó eladja a lapot a Napi Magyarországot kiadó Mahir Rt.-nek, illetve attól függ, hogy ez utóbbi milyen feltételekkel hajlandó az "üzletre".

A Magyar Nemzet neve alatt lényegében a jelenlegi Napi Magyarország jelenne meg, a új lap élén tiszteletbeli főszerkesztő állna, aki nevével fémjelezné az orgánumot. Politikai és szakmai körökben Elek István - jelenleg a MEH-ben politikai tanácsadó - neve jött szóba. Elek személye az elmúlt tíz év során többször felmerült egy megújuló Magyar Nemzet főszerkesztői posztjára. Elek érdeklődésünkre cáfolta, hogy a mostani üggyel megkeresték volna, bár szavai szerint azt "pozitívan megfontolná". Schmidt Mária, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadóinak vezetője megkeresésünkre illetéktelennek mondta magát az ügyben.

D. Horváth Gábor, a Napi Magyarország főszerkesztője és Tarr Péter főszerkesztő-helyettes egybehangzóan zárkóznak el a nyilatkozattól a fúzió kapcsán. Szényi Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese pedig azt állítja, hogy csak pletykákat hallott. Győri Tibor, a Mahir, és Bányász Péter, a P and B első embere elérhetetlenek.

A döntés a politika felső vezetői körében születhet meg. Értesülésünk szerint Kövér pártelnök saját hatáskörében foglalkozik majd a sajtóügyekkel. A Magyar Nemzetet kiadó P and B az ÁPV Rt. közvetett irányítása alatt áll, a vagyonkezelő szervezet Stumpf István miniszter alá tartozik. A Napi Magyarországot kiadó Mahir ma is Győri Tibor egykori Fidesz-pártjogász vezetése alatt működik. A párt kormányra kerülése előtt a Mahirnál tevékenykedett a ma az ÁPV Rt.-t vezető Gansperger Gyula is.

(Magyar Hirlap)