Az osztrák külügyminiszter szerint Ausztriában a többség támogatja a magyar EU-csatlakozást

Az osztrák külpolitika abszolút folytonosságáról biztosította magyar kollégáját pénteki budapesti munkalátogatásán Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter. Szerinte sikerül az osztrák kormányon belül megegyezésre jutni az olyan vitás kérdésekben is, mint a munkaerő és a szolgáltatások szabad áramlása az újonnan belépő országoknál.

A Martonyi Jánossal folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón az osztrák diplomácia vezetője, Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter megismételte: a Szabadságpárt elfogadta a kormányprogramot, amely rögzíti az Európai Unió bővítésének támogatását.
A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Ausztriában igen magas - 55-60 százalékos - a magyar EU-csatlakozás támogatottsága. Úgy látja: csak néhány tartományi politikus tesz bővítésellenes kijelentéseket, amelyhez természetesen joguk van egy plurális demokráciában.

A néppárti politikusnő élesen bírálta azokat a szankciókat, amelyeket 14 uniós tagállam léptetett életbe Ausztriával szemben, ahol 67 százalékos az EU támogatottsága. "Ezek előzmény nélküliek, igazságtalanok, és hosszú távon negatívak lehetnek egész Európára nézve" - mondta.
Ferrero-Waldner különösen érthetetlennek tartotta a szankciókat abból a szempontból, hogy Ausztria nem sértette meg az európai uniós szerződés hatodik, demokráciával, jogállamisággal és emberi jogokkal foglalkozó cikkelyét. Mindemellett reményét fejezte ki, hogy sikerül meggyőzni az uniós kormányokat a kétoldalú kapcsolatok bojkottjának feloldásáról.

Martonyi János hasznosnak minősítette a megbeszélést, amelyen az EU-bővítés témaköre mellett az EBESZ-szel kapcsolatos kérdéseket is megvitatták, amely szervezet soros elnöki tisztét Benita Ferrero-Waldner látja el. Martonyi közölte: biztosítékokat kapott arra nézve, hogy Ausztria támogatja az Európai Unió bővítését, és ezen belül Magyarország csatlakozását. Hozzátette: a magyar kormány továbbra is tartja magát február 2-i nyilatkozatához az új osztrák kormánnyal kapcsolatban. "Vannak aggodalmaink és félelmeink a Szabadságpárt kormányra kerülése miatt, amelyek nem korlátozódnak a bővítés kérdésére, a mi helyzetünk azonban eltér az uniós tagállamokétól" - mondta a magyar diplomácia vezetője. Szerinte ugyanis miután Magyarország nem EU-tag, csak a kétoldalú találkozókon tudnak egymással beszélgetni - és ha kell vitatkozni - a két ország politikusai.

(MTI)

Ajánló: