Bezárták a városföldi laktanyát

Nincs karantén, de bezárták azt a laktanyát, ahol a szerdán meghalt kecskeméti kisfiú édesapja dolgozik. Csak azok mehetnek ki, akik már korábban megkapták a védőoltást. A Városföldi laktanyában egyébként senki nem beteg.

Az agyhártyagyulladásban meghalt kisfiút a múlt hétvégén édesapja behozta munkahelyére, a Városföldi laktanyába. Ekkor még nem jelentkeztek rajta a betegség tünetei, de már fertőzött volt és így megfertőzhetett másokat is. Ezért csütörtökön a laktanyában úgynevezett közegészségügyi megfigyelést rendeltek el.

Koltay János laktanyaparancsnok elmondta: "az állomány egyik része megkapta az agyhártyagyulladás elleni oltást, tehát a novemberi állomány teljes védettséget élvez a baktérium ellen. A másik része pedig pénteken lett beoltva. Ők 10 napig megfigyelés alatt lesznek." - mondta Koltay.

Azért léptek ilyen gyorsan a hadsereg orvosai, mert okultak a decemberi szabadszállási és kalocsai esetekből. Szolnoki László orvos ezredes szerint: "a decemberi eset kapcsán tapasztalatokra tettünk szert, másrészt időben kaptuk az információt, köszönhetően az ÁNTSZ-nek."

Annak ellenére, hogy a laktanyában azonnal elrendelték a zárlatot, a kecskeméti óvodában, ahol a kisfiú a halála előtti napon még társaival játszott, semmi sem változott. Az óvodát nem zárták be.

Dr.Takács Anikó járványügyi osztályvezető véleménye szerint: "föl sem merült, hogy bezárjuk az óvodát. Ez a baktérium tudniillik a környezetben rendkívül gyorsan elpusztul, tehát ilyen intézkedésekkel nem lehetett volna a kórokozó terjedését megakadályozni."

A nyolcvan ovisból pénteken is csak 12 gyereket engedtek szüleik a Csokor utcai óvodába.

(RTL KLUB)