Nem egyezik az SZDSZ és az MSZP álláspontja a főváros idei költségvetéséről

Az álláspontok megmerevedése miatt pénteken elmaradt az MSZP és az SZDSZ fővárosi vezetésének politikai egyeztetése, amelyen áttekintették volna a fővárosi önkormányzat ez évi költségvetése kapcsán még meglévő nézetkülönbségeket.

Bőhm András SZDSZ-frakcióvezető elmondta, hogy a hetek óta tartó szakértői tárgyalásokon eljutottak egy olyan pontig, amelyen már csak a politikai egyeztetés tudna változtatni. Ezért erre javaslatot tettek koalíciós partnerüknek. Miután azonban az MSZP-frakció csütörtökön kinyilvánította, hogy álláspontjától nem kíván eltérni, így nem látták értelmét a pénteki politikai egyeztetésnek.

Ajkay Zoltán MSZP-frakcióvezető szerint az SZDSZ vezetése egyoldalúan felfüggesztette a szakmai egyeztetéseket, és visszalépett a saját tárgyaló delegációja által is elfogadottaktól. "A szocialisták készen álltak a szakértői tárgyalások folytatására" - mondta a politikus -, ezt azonban értelmetlennek tekintette koalíciós partnerük.

A nehézségeket sorolva Ajkay hozzátette, hogy mindeközben az SZDSZ-es pénzügyi főpolgármester-helyettessel három héten át nem tudott konzultálni a pénzügyi bizottság szocialista elnöke. A főpolgármester-helyettes ugyanis nem vett részt az SZDSZ szakértői tárgyaló delegációjában.
A szocialisták nehezményezik azt is, hogy az SZDSZ-től mindeddig nem kapták meg a tervezettnél kisebb működési költségekről a kért a számításokat.

Ajkay Zoltán mindezek ellenére bízik abban, hogy a jövő héten elfogadhatják a főváros ez évi költségvetését. Emlékeztetett rá, hogy most alig 1 milliárd forint a különbség a két frakció véleménye között, tavaly ilyenkor ez megközelítette a hárommilliárdot.
Bőhm András viszont nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a jövő héten nem, csak később fogadják el a főváros ez évi 274 milliárd forintot kitevő költségvetését.

(MTI)

Ajánló: