Perek sokasága vár az Aurulra

Perek sokaságával kell szembenéznie a Tisza menti katasztrófát okozó Aurulnak. Dávid Ibolya igazságügy-miniszter szerdán jelentette be, hogy hazánk kártérítésért perli az Aurult Romániában és az Esmeralda társaságot Ausztráliában. Most a Magyar Országos Horgászszövetség is kártérítést követel Valeriu Stoica román igazságügy-miniszter szerint magánszemélyek és vállalkozások is kártérítést követelnek majd, a romániai halászok és vadászok szövetsége is bírósághoz fordul. Valószínűleg hiába a jogi út, a társaság tőkéje ugyanis csak pár százmillió forintnak felel meg.

Polgári pert tervez a Magyar Országos Horgászszövetség (Mohosz) a ciánszennyeződést okozó ausztrál Aurul cég ellen.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter szerdán jelentette be, hogy hazánk kártérítésért perli az Aurult Romániában és az Esmeralda társaságot Ausztráliában. Valeriu Stoica, román igazságügy-miniszter szerint magán- és jogi személyek is kártérítési pert fognak indítani.

Perli a romániai halászok és vadászok szövetsége is az Aurul bányatársaságot romániai vizek ciánszennyezése miatt. A keresetet azonban készek visszavonni, ha az Aurul saját költségére ismét halakkal népesíti be a szenynyezett folyókat.

Az MDF mára tüntetést szervez az ausztrál nagykövetség elé.

Medgyesy Balázs, a környezetvédelmi tárca volt államtitkára úgy véli, a környezetvédelmi alap célelőirányzatára mindenképpen szükség lesz. Szerinte több minisztérium büdzséjét kell megnyirbálni a katasztrófa felszámolásához. Nehezíti a finanszírozást, hogy a pénzt a pontos kiadások ismerete nélkül kell megelőlegezni. A lehetséges forrásokról a kárelhárítási tervben rendelkeznek, s ott jelölik meg a teendőket is. Gondot okoz viszont, hogy pusztítás mértékének pontos ismeretéig, az iszap és talajminták ellenőrzéséig a terv nem lehet teljes.

Gönczy János kormánybiztos tegnap reggel bejelentette: bizonytalan időre horgászati tilalmat rendel el. Ez hetekre, hónapokra megfosztja a horgászokat megélhetési forrásuktól. A munkájuktól eltiltott horgászok területi engedélyeinek árát a Mohosz megtéríti. A szövetségnek egyelőre fogalma sincs, honnan tudják pótolni az így kieső pénzt. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az engedélyek árából befolyó összeget évek óta haltelepítésre költötték, most ennek több százszorosára lenne szükség.

Teljesen bizonytalan, hogy 3 hétig vagy 3 évig húzódik el a halászati tilalom - vélekedett Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetségének igazgatója. Addig viszont nem tudnak halat kiemelni az évente 1500-2000 tonnányit adó Tiszából.

Tegnap hamis bombariadó volt a magyarországi román nagykövetségen. A konzulátus ablakait napokkal ezelőtt heringes üveggel dobálták be.

A magyar állam valószínűleg hiába perli a tiszai ciánszennyeződést okozó romániai céget. A társaság tőkéje ugyanis csak pár százmillió forintnak felel meg. Erről Nagy István, a Creditreform-Interinfo Kft. ügyvezető igazgatója számolt be a céginformációk fontosságát hangsúlyozó sajtótájékoztatóján. Nagy István elmondta, hogy az Aurul nevű cég saját tőkéje mindössze 849 millió forintnak felel meg, alaptőkéje pedig még ennél is kevesebbet, körülbelül 395 millió forintot ér. A 25 főt alkalmazó cég tavaly 71 millió forintnak megfelelő értékű árbevételt ért el, és nyeresége sem volt több 2 millió forintnál. Eközben a társaság kötelezettségeinek értéke meghaladja az 1,3 milliárd forintot, ezért valószínű, hogy a társaság vagyonának jelentős részét jelzálog terheli. Ennek következtében a magyar állam nehezen érvényesítheti kártérítési igényeit a Romániában bejegyzett cégnél. A társaság tulajdonosai - köztük az ausztrál Esmeralda - pedig várhatóan csak befektetett tőkéjük arányában lesznek kártérítésre kötelezhetőek. Ezért Magyarországnak inkább az ellenőrző hatóságok felelősségét volna érdemesebb firtatnia.

(Népszava)