Több önkormányzat is törvényt sértve csatornázott

Az Országgyűlés közbeszerzési vizsgálóbizottsága törvénysértéseket talált több önkormányzati csatornaberuházásnál. Ezért a testület eljárásokat kezdeményez az illetékes hatóságoknál, illetve szervezeteknél.

"Az Országgyűlés közbeszerzési vizsgálóbizottsága száz település csatornázását érintő 22 beruházást ellenőrzött és hat esetben törvénysértés gyanúja miatt az illetékes hatóságoknál, szervezeteknél eljárást kezdeményez" - közölte Székely Zoltán (FKGP), a bizottság elnöke. Becslése szerint csaknem 1 milliárd forint fog visszakerülni a költségvetésbe az eljárásokat követően.

A parlamenti testület kifogásolja a méhteleki, a borsodsziráki, a demecseri, a tószegi, valamint a Forró község önkormányzata által felügyelt, továbbá az Újszász-Zagyvarékas-Szászberek-Szolnok csatorna-beruházás közbeszerzési eljárását.

Székely elmondta: Újszász-Zagyvarékas-Szászberek-Szolnok esetében, ahol 3,8 milliárd forint értékű beruházás valósul meg, csalás alapos gyanúja miatt kezdeményez eljárást a bizottság, és az Állami Számvevőszéket is felkérik ellenőrzésre. A bizottság a szerződés semmisnek nyilvánítását, illetve az állami céltámogatás felfüggesztését javasolja a vizsgálat idejére.

A méhteleki önkormányzat csatorna-beruházásánál is súlyos törvénysértés történt, az 1,5 milliárd forintot meghaladó projektnél a bizottság rendőrségi eljárást kezdeményez csalás alapos gyanúja miatt - mondta a közbeszerzési vizsgálóbizottság elnöke.

A borsodsziráki önkormányzat 2,4 milliárd forint értékű beruházása esetében, noha a Közbeszerzések Tanácsa korábbi döntésében az eredményt megsemmisítette, megkötötték a szerződést a Magyar Aszfalt Kft.-vel. A Magyar Aszfalt ellen tisztességtelen üzleti magatartás címén kíván eljárást indítani a bizottság, és az ügyben számvevőszéki vizsgálatot is kér.

Forró községben nem minősített alvállalkozót hirdettek ki győztesnek. A bizottság megállapította: nem volt meg a szükséges anyagi fedezet a beruházás megkezdéséhez. A parlamenti testület kezdeményezte a Környezetvédelmi Minisztériumnál és a Belügyminisztériumnál az 1 milliárd forint értékű beruházáshoz megítélt céltámogatás felfüggesztését addig, amíg az ügy nem rendeződik

"A közbeszerzési törvény hatályba lépésével egy időben a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése megalkotta közbeszerzési rendeletét" - mondta Demszky Gábor főpolgármester az Országgyűlés közbeszerzési vizsgálóbizottságának pénteki ülésén.
A Fővárosi Önkormányzatnál 1991 decemberétől működik a beruházási és közbeszerzési ügyosztály, amelynek feladatkörébe tartozik a közbeszerzési eljárások folyamatos koordinálása és ellenőrzése.

A főváros közbeszerzésében főszabályként fogalmazódik meg a nyílt eljárás. Meghívásos vagy tárgyalásos eljárásra csak a közgyűlés előzetes engedélyével kerülhet sor.
A főpolgármester közölte: a tisztségviselők és a beszerzésekben érintett piaci szereplők kapcsolatára szintén szigorú szabályok vonatkoznak. 1998. óta főjegyzői rendelet tiltja a hivatalnokok számára ajándék elfogadását. Tavaly a fővárosi közgyűlés etikai kódexet fogadott el, amely a képviselők tevékenységét szabályozza hasonló szigorral.

A főváros az ajánlatok elbírálására önálló közbeszerzési bizottságot működtet, amelynek vezetője ellenzéki képviselő, ezzel fokozottan biztosítható az egyes eljárások jogszerűségének ellenőrzése.
Belső ellenőrzési csoport is működik a főpolgármesteri hivatalban, ezenkívül kontrolling szervezetet hoztak létre arra, hogy a közbeszerzési eljárást folyamatában ellenőrizzék. A Fővárosi Önkormányzat vizsgálóbiztosa pedig a közbeszerzési eljárások során bármikor jogosult panaszok fogadására és kivizsgálására.

A Fővárosi Önkormányzat a törvény hatályba lépése óta 802 eljárást hirdetett meg, ezzel a főváros az elmúlt időszak egyik legnagyobb közbeszerzőjének tekinthető. Tavaly a főpolgármesteri hivatal 85 eredményes közbeszerzési eljárást bonyolított le, ebből öt döntés ellen nyújtottak be jogorvoslati kérelmet a közbeszerzési döntőbizottsághoz.

(MTI)

Ajánló:

A törvényt tavaly módosították.

Korábban:

(1999.11.26.)