Az előkészítés alatt álló státusztörvény állandó kvótát állít majd fel, amelynek erejéig szabályozott és tisztességes formában vállalhatnak munkát a jövőben a határon túli magyarok az anyaországban. Minderről ukrajnai látogatása kapcsán nyilatkozott a Magyar Televízió A hét című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

A státusztörvény előkészítésén a Külügyminisztérium és a Határon Túli Magyarok Hivatalának munkatársai dolgoznak.

''A jó hír az, hogy a munkavállalás rendjére vonatkozó szabályok a mai helyzethez képest javulást eredményeznek majd'' - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: ma egy átláthatatlan jogszabálytenger akadályozza a határon túli magyarok tisztességes és emberhez méltó körülmények közötti, szabályozott munkavállalását Magyarországon. ''Ennek az időszaknak szeretnénk minél hamarabb véget vetni'' - fűzte hozzá.

A miniszterelnök elmondta: a míg az Ukrán kormány nem alakítja ki hivatalos álláspontját a tiszamelléki járás létrehozására vonatkozó javaslatról, addig a magyar kormány sem alakítja ki sajátját.

Leonyid Kucsmával való találkozása kapcsán Orbán Viktor úgy véli: reményei szerint Ukrajnában fontos és sikeres reformok történnek a következő néhány évben.

(MTI)

Ajánló:

A kormányfő beszédei, interjúi.