Magyar Bálint, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) elnöke szerint a fővárosi rádiófrekvenciák elosztásakor nem szakmai, hanem politikai döntések születtek az Országos Rádió és Televízió Testületben (ORTT). A politikus úgy véli: a kormánypártok és a MIÉP összefogásának köszönhető, hogy nem jutott frekvenciához a Tilos Rádió és az idegen nyelvű rádiók.

A szabaddemokrata politikus nyilatkozatot adott közzé a budapesti rádiófrekvenciák elosztása után. A pártelnök szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes felelőssége, hogy a Fidesz Európa helyett ismét a MIÉP-et választotta. ''Miközben az Európai Unió szankciókkal sújtja Ausztriát, amiért kormányra került a szélsőjobb, a Fidesz a magyar médiából kiszorítja Európát, hogy helyet adjon a MIÉP-nek'' - fogalmaz Magyar Bálint.

''Az ORTT kormánypárti tagjainak döntése következtében a BBC, az Radio France International és a Deutsche Welle, amelyek az egész világon a független tájékoztatást jelentik, Magyarországon most nem jutnak frekvenciához. Helyette a MIÉP-hez közel álló politikusok indíthatnak rádiót'' - olvasható a közleményben.

Az SZDSZ elnöke kiemeli, hogy miközben az amerikai külügyminisztérium problémás területnek tekinti a magyarországi romák emberi jogi helyzetét, a pályázó roma rádió nem kapott frekvenciát.

Magyar Bálint szerint a Fidesz és a MIÉP közötti politikai alku következtében nem juthat frekvenciához a Tilos Rádió sem, amely még a legnehezebb időkben, az állami médiamonopóliumok idején is sugározni tudott, jelentős hallgatósága volt és kulturális küldetést teljesített.

A Szabad Demokraták Szövetségének ORTT-delegáltja független, politikai befolyástól mentes tájékoztatás érdekében szavazott. Ugyanakkor a politikus úgy véli: az ORTT kormánypárti tagjai által hozott döntések egyértelműen politikai döntések, a Fidesz és a MIÉP közötti együttműködés folytatását és elmélyülését jelentik.

Emlékeztetőül: Az ORTT hétvégi döntése után nem jutott frekvenciához a BBC, a Deutsche Welle és a Radio France International. Ezek közösen indítottak volna egy idegen nyelvű rádiót. A Fonó Budai Zeneházhoz kapcsolódó Harmónia rádió és a Rádió C néven pályázó roma rádió szintén elbukott a pályázaton.

A Tilos Rádió - melynek több tagja az [origo] munkatársa - pedig frekvencia nélkül maradt, mivel a 98 megahertzet a Civil és a Fiksz Rádió kapta meg. Korábban itt volt hallgatható a Tilos is. A 88,8 MHz azonban még szabad, de azt a Tiloson kívül a Mária Rádió és az Ariadné Rádió is megpályázta. A kormánypártok és a MIÉP a Máriát támogatja, ami elég ahhoz, hogy ez a rádió legyen a nyerő.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.02.26.)