Változatlanul harmadfokú vízminőség-védelmi készültség van érvényben a Szamos teljes magyarországi szakaszán és a Tisza Vásárosnamény-Tokaj közötti részén. A területen folytatódik a február eleji, romániai ciánszennyeződés okozta állati tetemek összegyűjtése. A ciánszennyezés vasárnap délelőtt már csak ötven kilométerre volt a Duna-deltától.

A Szamos és a Tisza szabolcsi szakaszán a víz még mindig vet ki a partra haltetemeket, amelyek korábban az iszapra rakódtak le, s onnan a megindult bomlás következtében sodródnak a felszínre. Az árterületen vaddisznó-, őz- és madártetemeket is találnak. Az elpusztult állatokat veszélyes hulladékként kezelik, és ártalmatlanításra az ATEV debreceni telephelyére szállítják.

Eközben a mérgezett víz a Duna-delta felé közelít. Galatinál vasárnap reggel literenként 0,04 milligrammos ciánsűrűséget mértek a Duna vizében, ez négyszerese a megengedettnek. A méreg sűrűsége lassan csökken. A Duna-delta lakossága számára nagy ásványvízkészleteket állítottak rendelkezésre.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.25.)