A legújabb vizsgálatok eredményei szerint valamilyen textilfestéshez használt anyag kerülhetett a Kraszna vizébe, a folyó romániai szakaszán. Mivel a román részen hígították a folyó vizét, ezért hazánkba már nem is érkezett a rózsaszín vízből. A folyó vizét azonban továbbra is ellenőrzik a hazai szakemberek.

Az elemzések fenol- és mangánmaradványokat találtak a Kraszna magyarországi szakaszán vett vízmintákban, s ez a szakemberek szerint arra utal, hogy textilfesték-oldat színezhette rózsaszínűre a folyó vizét a határon túl, Királydarócnál – közölte Szőke Sándor, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója.

A magyar hatóságok hivatalos tájékoztatást kaptak a romániai társhatóságtól arról, hogy az ottani vízügyi igazgatóság a szennyeződés észlelésekor a koncentrátum hígítására vizet emelt át a tározókból a Krasznába. Ezt igazolják a laboratóriumi vizsgálatok is, a folyóból vett mintákban állóvízre jellemző mikroorganizmusokat találtak. A hígítás miatt nem jelent meg a Kraszna magyarországi szakaszán a szennyező anyag.

A legújabb vizsgálatok sem találtak mérgező anyagot a folyó szabolcsi részén – nyilatkozta a környezetvédelmi felügyelőség vezetője. Ennek ellenére természetesen a térségi vízügyi igazgatóság szakemberei folytatják a Kraszna fokozott figyelését.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.27.)