Március 20-án hirdetnek ítéletet Ekrem Kemál György büntetőperében

Perbeszédekkel folytatódott hétfőn a Fővárosi Bíróságon Ekrem Kemál György büntetőpere, akit alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettének kísérletével és lőszerrel való visszaéléssel vádol az ügyészség.

Az ügyész perbeszédében azt mondta: az alkotmány a társadalom egyetlen szervének, szervezetének sem engedi, hogy a fennálló rendet erőszakos eszközökkel megdöntse. Hozzátette: a mindenkori kormány ellen lehet agitálni, vagy azt választások során leváltani. "Ezért ha valaki olyan szervezetet hoz létre, amely erőszakkal meg akarja változtatni az alkotmányos rendet, bűntettet követ el" - mondta.

Az ügyész beszédében többször utalt azokra a magnófelvételekre, amelyeket a nemzetbiztonsági szolgálatok szakemberei bírói engedéllyel Ekrem Kemál György lakásában rögzítettek, és amelyen a hanganyag szerint nem baráti beszélgetések hallhatók, hanem szervezkedésre utalók.

A vádirat szerint Ekrem Kemál hozta létre 1996-ban a Kommunizmus Üldözötteinek Szövetsége (KÜSZ) elnevezésű, be nem jegyzett szervezetet, amelyet az elsőrendű vádlott arra akart alkalmassá tenni, hogy az államhatalmat erőszakkal elragadja az alkotmányosan működő szervektől. Ekrem Kemál e szervezet tevékenységéhez - a vádirat szerint - fegyvert és lőszert is igyekezett szerezni.

Tervei között szerepelt, hogy akár fegyverrel is elfoglalja a laktanyákat, lefegyverezze a rendőrséget, lezárja a határokat, letartóztassa a kormánytagokat és politikusokat, valamint korlátozza a köztársasági elnök tevékenységét - áll a Fővárosi Főügyészség vádiratában. "A fennálló adatok arra utalnak, hogy a Ekrem Kemál nem magányos harcosként, hanem csoportosan akart a fennálló rendszer ellen küzdeni" - mondta az ügyész.

Ekrem Kemál ügyvédje szerint túlzottan szigorú lenne a szabadságvesztés kiszabása védencére téves jogi következtetés miatt. A védő szerint nincs meg a bűncselekmény jogi alapja, ugyanis Ekrem Kemál György csak az alkotmányos rend megdöntésére hívott fel, de ez csak pusztába kiáltott szó volt, mivel senki nem fogadta el a célt, és nem is csatlakoztak Ekrem Kemálhoz.
Az ügyvéd szerint téves jogértelmezés miatt került Ekrem Kemál a vádlottak padjára, mivel nem állt fenn az erőszak alkalmazásának veszélye.

Az ügyész Ekrem Kemálra az alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettének kísérlete és lőszerrel való visszaélés miatt letöltendő börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást kért, míg a lőfegyverrel való visszaéléssel vádolt másod- és harmadrendű vádlott számára felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.
Ekrem Kemál György ügyvédje védence felmentését indítványozta.
A bíróság március 20-án hirdet ítéletet a több mint három éve tartó büntetőeljárásban.

(MTI)