Szabadlábra helyezik a London Bróker Rt. vezérigazgatóját

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön elutasította az ügyészség indítványát, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a London Bróker Rt. vezérigazgatóját. A pénzügyi vezetőt hétfőn vette őrizetbe a rendőrség, akit különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és többrendbeli magánokirat-hamisítással gyanúsít.

Az előzetes letartóztatás feltételei nem állnak fenn, azaz K. Tibor eddigi magatartásából az a következtetés vonható le, hogy a nyomozó hatóság felderítő tevékenységét nem akadályozza, sőt annak érdekében közreműködik ? közölte Sándor Zsuzsa bíró. A végzés nem jogerős, az ügyészség fellebbezett ellene.

Zamecsnik Péter, a vezérigazgató védőügyvédje furcsának találja K. Tibor őrizetbe vételét, mert a több hónapja indult eljárás során védence az első perctől kezdve együttműködött a hatóságokkal, és minden iratot a rendelkezésükre bocsátott.

A London Bróker Rt. tavaly augusztus 25-én jelentette be: nem teljesít semmilyen kifizetést, illetve transzferálási megbízást, mivel egyes átutalásokkal kapcsolatban visszaélésekre gyanakodtak. A megnövekedett kifizetéseket a társaság már nem tudta tovább finanszírozni, tőzsdeszámlái fedezetlenek maradtak, így szükségképpen felfüggesztették tőzsdei kereskedési jogát. Az ÁPTF a brókercéghez felügyeleti biztost rendelt ki.

Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) november 17-én bejelentette: a tulajdonosváltás jóváhagyásához csak néhány hiánypótló dokumentumot kell benyújtania a vevőknek, és ha ez megtörténik, akkor a felügyelet megadja az engedélyt. A brókercég működésének felfüggesztését az ÁPTF többször meghosszabbította.

Január 14-én ismeretlen tettes vagy tettesek meggyilkolták R. Ignácot, a brókercég egyik közvetett tulajdonosát. Az rt. akkori tájékoztatása szerint az áldozat 1999. november 4-ig volt tagja volt a London Bróker Rt. igazgatóságának. A brókercég tulajdonosa a részben az R. Ignác tulajdonában lévő Portofino Kft. volt. A kft. a brókerház tulajdonjogát 100 százalékban átruházta egy svájci-izraeli befektetőcsoportra.

Az ÁPTF kedden engedélyezte a svájci-izraeli GIWO szövetkezet tulajdonszerzését az rt.-ben, ha a társaság megfelel az igen szigorú reorganizációs követelményeknek. Az engedély 30 nap elteltével hatályát veszti, ha a vevő nem teljesíti az előírt feltételeket.

(MTI)

Korábban:

(2000.03.01.)