Továbbra sem jelölt ki türelmi zónát a főváros

Ismét elhalasztotta a döntést a budapesti türelmi zónák kijelöléséről a Fővárosi Önkormányzat csütörtöki rendkívüli ülésén. A türelmi zónák kijelölését előíró maffiaellenes törvénycsomag több rendelkezését ugyanis nem tudták egységesen értelmezni a városatyák. A vigalmi negyedek helyszínét kijelölő bizottság elnöke szerint ezután belátható időn belül nem is lesz türelmi zóna Budapesten.

Nem jelölt ki türelmi zónákat a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén. A zónák helyszíneit előterjesztő javaslatot Borsány György bizottsági elnök többórás vita után a kerületek tiltakozása miatt visszavonta. "Ezután belátható ideig nem is lesznek türelmi zónák Budapesten" - mondta Borsány.

A bizottsági elnök szerint a zónák kijelölését előíró maffiaellenes törvénycsomag pontatlansága, hiányos, nem egyértelmű rendelkezései miatt nem lehet kijelölni a vigalmi negyedeket. A törvény nem határozza meg, mi is számít tömeges prostitúciónak.

Az sem egyértelmű, hogy hogyan kell kiszámítani, hol legyen védett övezet, ahol semmiképpen nem lehet türelmi zónát kijelölni. Az Asztalos Sándor utcai helyszín kapcsán ugyanis felmerült: az izraelita temető 300 méternél közelebb fekszik a türelmi zónához. A jogszabály szerint tehát nem is lehetne itt vigalmi negyedet kijelölni. Borsány György olvasatában azonban a törvény úgy is érthető, hogy a temető bejáratától számítjuk a 300 métert. "A törvény hibája az is, hogy a kormány egyáltalán nem biztosított pénzt a türelmi zónák létrehozásához" -állítja Borsány.

A koordinációs bizottság keddi ülésén a józsefvárosi Asztalos Sándor utca, a budatétényi Dózsa György út - amely egy természetvédelmi terület mellett fut - és a XVIII. kerületi Méta utca környékét javasolta az örömlányok munkahelyéül.

A kerületek - Józsefváros kivételével – kijelentették: nincs tömeges prostitúció a fővárosban. A zónák kijelölését a maffiaellenes törvénycsomag írja elő. Azokban a városokban kell a jogszabály szerint ilyen zónákat kijelölni, ahol tömeges vagy folyamatos a prostitúció.

Az a 22 budapesti kerület, amelyik kinyilvánította, hogy területén a prostitúció nem tömeges, a törvény adta kiskaput használta fel arra, hogy ne kelljen vigalmi negyedet létrehoznia saját területén. A BRFK szakemberei ezzel szemben legalább hat helyen tudnak jelenleg tömeges prostitúcióról a fővárosban.

A közgyűlés csütörtöki döntésével, az előterjesztés visszavonásával mulasztásos törvénysértést idézett elő. A törvény szerint ugyanis márciustól ki kellett volna jelölni mindenütt türelmi zónát, ahol tömeges a prostitúció. Borsány György, a zónák kijelölésével foglalkozó koordinációs bizottság elnöke az [*****]-nak elmondta: mivel a március 2-ai közgyűlésen sem sikerült kijelölni a zónákat, belátható ideig nem is lehet újra érdemben foglalkozni a kérdéssel.

A koordinációs bizottság három helyszínt javasolt. Mindhárom kerület hevesen tiltakozott a tervezet ellen. Borsány szerint ezután a bizottság folytatja az egyeztetéseket a józsefvárosi önkormányzattal. Az elnök elárulta: fogalma sincs, miről fognak ezután egyeztetni, ugyanis augusztus óta tárgyalnak a két önkormányzat szakértői a kérdésről, új ötlettel nem valószínű, hogy bárki is elő tud állni.

Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere elmondta: nem lehet közterületen létrehozni a türelmi zónákat. Az üzletkötés után a lányok ugyanis nem tudnának hová menni kuncsaftjaikkal. Értelmetlen volna egy négy-ötszáz méteres útszakaszt kijelölni a körülbelül ötezer budapesti örömlány számára.

Borsány szerint viszont azért kellett a bizottságnak kizárólag közterületeket javasolnia, mert nincs pénz magánterületek felvásárlására, kisajátítására. Összesen 300 millió forinttal rendelkezik a bizottság, ami arra elég, hogy a zónákban a közvilágítást, útburkolatot rendbe tegyék. A józsefvárosi javaslatok közül a legolcsóbb is 2 milliárd forintba kerülne. Ennyi pénzt sem az állam, sem a főváros nem akar a kéjhölgyekre költeni.

A türelmi zónák ügye tavaly ősz óta megoldatlan probléma. Az Országgyűlés akkor fogadta el a maffiaellenes törvénycsomagot, amely szerint a fővárosnak kell kijelölnie a türelmi zónákat Budapesten.

A Városháza a fővárosi kerületi önkormányzatokkal közösen próbált meg helyszíneket kijelölni. A több hónapig tartó egyeztetések során azonban egyetlen kerület sem állt elő egyetlen javaslattal sem. Ezért a Fővárosi Önkormányzat 2000. február 24-én úgy döntött, a kerületekkel való egyeztetés nélkül dönti el, hol dolgozzanak az örömlányok.

Komáromi Gergely

Ajánló: