A rendőrég kivizsgálja: kulturális rendezvényt vagy tömegdemonstrációt tartottak csütörtökön az MTV elé vonulók. Ha ugyanis demonstráltak, megsértették a jogszabályt, mivel nem jelezték előre az eseményt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálja, hogy megsértették-e a gyülekezési törvényt csütörtökön a Magyar Televízió székháza és a Képviselői Irodaház előtt demonstrálók - mondta a BRFK szóvivője, Dézsi Mihály. Hozzátette: ha az esemény szervezői megsértették a jogszabályt, akkor szabálysértés miatt eljárást kezdeményeznek a rendezők ellen.

"A rendezvény nem volt bejelentve, kulturális eseményként hirdették meg" - közölte a szóvivő. "A kulturális esemény nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó rendezvények közé, ugyanakkor jelen esetben felmerült annak a gyanúja, hogy a rendezvény célja, illetve valódi tartalma nem felelt meg az előzetesen közöltnek. Ezért nem lehet még megmondani azt, hogy indul vagy sem eljárás a rendezvény szervezői ellen" – tette hozzá.

Az eseményt a Fiatal Baloldal, illetve a szocialista párton belül működő MSZP 2000 nevű csoport szervezte.

Az ügyben a szabálysértési eljárást a rendőrség folytatja le, és a pénzbíráság kiszabása is a nyomozó hatóság feladata. A kiszabható összeg maximum 100 ezer forint lehet.
A médiatestületek ügyében kedden hozott parlamenti döntések ellen, illetve a sajtószabadság mellett 150-200 demonstráltak csütörtökön fekete zászlókkal a Magyar Televízió Szabadság téri székháza és a Képviselői Irodaház előtt.

A Képviselői Irodaház előtt megjelent több olyan közéleti személyiség, illetve szocialista képviselő, aki az előző kormányban tisztséget töltött be.
Kovács László MSZP-elnök pénteki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre úgy fogalmazott: a demonstráció kulturális rendezvény volt, amely nem akadályozta a forgalmat, és semmi olyat nem okozott, ami a rendőrség részéről beavatkozásra adott volna okot.

(MTI)