Börtönbe kerülhetnek az agresszív koldusok

A koldusokat is érinti az a március elsejével hatályba lépett jogszabály, amely közmunkával vagy elzárással teszi kiválthatóvá a szabálysértési bírság megfizetését. A közhasznú munka megszervezése önkormányzati feladat. A büntetés-végrehajtási intézetek felkészültek a koldusok őrzésére. Szakértők szerint az új rendelkezés betarthatatlan és felesleges.

Eddig a közterület-felügyelők és a rendőrök hiába büntették meg a kéregetőket. A pénzbírságot ugyanis nem fizették be. Múlt hét szerda óta viszont a nem fizetők közmunkával válthatják ki a bírság összegét. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, fogdába zárhatják őket.

A szabálysértési törvény engedékenyebb és szigorúbb is lett egyben - nyilatkozta a Népszavának Kincses Ildikó, a Budapesti Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának vezetője. Bár a helyszínen is bírságolhatnak a rendőrök, mégsem mindenkit, csak a járókelőket zaklató, illetve a gyerekkel kéregető koldust. A jogszabály szerint zaklatásnak minősül, ha valaki lakásról lakásra jár vagy pénz átadására szólít fel. Az agresszív kéregetésért 30 ezer forintos pénzbüntetés szabható ki. Aki kiskorú gyermekeket kényszerít koldulásra, akár 100 ezer forintos bírsággal is sújtható.

Ha egy koldus a közmunka helyett a fogdát választja, az elzárás idejére gyermekéről a Családsegítő Szolgálat gondoskodik. Később mérlegelik, hogy a gyermek visszakerüljön-e családjába vagy az állam gondoskodjon róla. Ám a fogdába sem mehet mindenki, bizonyos körülmények (betegség) ugyanis kizárják, hogy bevonuljon.

Dr. Bökönyi István vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a Népszavának elmondta: a büntetés-végrehajtó intézmények felkészültek ezeknek az embereknek a fogadására. A hazai börtönviszonyok mellett igyekezni fognak megoldani, hogy őket az előzetes letartóztatottaktól és az elítéltektől elkülönítve helyezzék el.

A közmunka szervezése önkormányzati hatáskör. Budapest VI. kerületében már évek óta működik közmunkaprogram. A koldusoknak nem tudnának munkát adni, mivel a program célzottai, a helyi munkanélküliek közül sem tudnak mindenkit foglalkoztatni. A közterület-felügyelők általában nem bírságolják meg a kéregetőket, akik között ritka az agresszív, erőszakos ember - tudtuk meg a kerület szociális igazgatóságán.

Mezei György, a Léthatáron Alapítvány elnöke ostobaságnak tartja az új rendelkezést. Mivel a kéregetők túlnyomó többsége hajléktalan, előállításuk teljesen lehetetlen. Az új jogszabálynak szerinte nincs értelme, csak arra jó, hogy ijesztgessék azokat az embereket, akiket a társadalom elutasít és lenéz.

Nincs adat arról, hány koldus van ma Magyarországon. Szakértők szerint a főváros utcáin, pályaudvarain és a metróaluljárókban 35 helyen egyszerre mintegy két-három száz ember kéreget. Ennél többet nem is tartana el a város.

(Népszava)