Ismét tervezik a várandós kismamák támogatását

A szociális minisztérium tervei szerint újra várandósági kedvezményben részesülnének a kismamák. Még nem tudni, hogy a korábbihoz hasonló pótlék vagy adókedvezmény formájában kapnák-e a juttatást azok, akik anyai örömök elé néznek.

A Szociális és Családügyi Minisztérium tervei között szerepel, hogy visszaállítja azt a korábbi kedvezményt, amelyben a várandós nőket részesítették. Harrach Péter miniszter kérdésünkre ezt megerősítette, részletekről még nem nyilatkozott, mivel a konkrét tervek nem készültek el. Várhatóan adókedvezményt vagy a korábbihoz hasonlóan, várandósági pótlékot kapnak majd a gyermeket váró kismamák.

Lakner Zoltán, a családpolitikáért felelős helyettes államtitkár támogatja a kezdeményezést, mert ez is része lehetne az 5 évvel ezelőtt szétrombolt családtámogatási rendszer helyreállításának. A magzati élet védelméről 1992-ben született törvény - amelyet most tárgyal újra a parlament - pénzbeli támogatást írt elő az állapotos nőknek. Akkor a 3. hónaptól járt a pénzbeli támogatás, egészen a baba megszületéséig. Az összeg attól függött, hányadik gyermekét várta az anya. A 2., 3. vagy a 4. szülést követően emelkedő összegű támogatást biztosított az állam.

Béki Gabriella, az SZDSZ képviselője szerint a juttatás felújítása csak akkor elfogadható, ha többlettámogatásként kerül a tervezetbe és minden kismamának jár majd. Semmilyen segítséget nem jelentene azonban, ha a korábbi gyakorlatnak megfelelően, az egyösszegű anyasági támogatást forgácsolnák szét, és abból adnák a várandóság 3. hónapjától fél éven át a juttatást. A szabad demokraták egészségügyi szakértője úgy véli, félő, hogy a pénzt adókedvezményként osztanák szét a rászorulók között. Ezzel megint a hátrányos helyzetű, szegény rétegek esnének ki a támogatottak köréből. Többségüknek ugyanis még rendszeres, adóköteles havi jövedelme sincs.

Még nem készültek el a konkrét tervek a Szociális és Családügyi Minisztériumban, de várhatóan ismét kapnak várandósági pénzt a kismamák.

(Népszava)