Az elmúlt hetek esélyegyenlőséggel kapcsolatos eseményei

Először Gémesi György MDF-es képviselő, gödöllői polgármester kijelentése okozott kisebb vihart, amikor a parlamentben a polgármesterek jogállásáról szóló törvényjavaslat vitáján kijelentette: az a szakma, ahol nő a női foglalkoztatottság aránya, veszít a presztízséből. Véleménye szerint így van ez a polgármestereknél, sőt a képviselőknél is. "Nem azért veszít a presztízséből egy szakma, mert nők vannak benne, hanem miután veszített a presztízséből a szakma, egyre több nő jelenik meg" - pontosított Gémesi az [origo]-nak február közepén.

Február végén az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságnak a nők jogaival foglalkozó albizottsága nyílt napot tartott az Országházban. A női civil szervezetek képviselői és a parlamenti képviselők egyetértettek abban: nem elég törvényben tiltani a diszkriminációt. A jogi szabályozáson túl a gyakorlati megvalósítás a lényeg, ami Magyarországon még éveket vehet igénybe. Az ülés elején még jelen volt néhány férfi képviselő - köztük Bauer Tamás -, később azonban sietve elhagyták a termet.

Kóródi Mária (SZDSZ) a nyílt napon az [origo]-nak azt mondta a kvótarendszerrel kapcsolatban: az esélyegyenlőséget ilyen módszerrel azért nehéz megvalósítani, mert a pártokon belül feszültséget keltene, ha sok férfinak azért kellene lemondania egyes tisztségeiről, hogy nők vehessék át a helyüket. Kóródi akkor már benyújtotta határozati javaslatát.