Egy zágrábi lap szerint Mogiljevics hamis okmányokat kapott a tudjmani vezetés ideje alatt

Hamis névre kiállított horvát útleveleket adtak ki a zágrábi hatóságok Franjo Tudjman idején Szemjon Mogiljevicsnek, akit maffiakapcsolatokkal gyanúsít az FBI. Erről írt legfrissebb számában a Nacional című zágrábi hetilap.

A Nacional független újság olyan zágrábi belügyi határozatok fénymásolatait közölte, amelyek azt bizonyítják, hogy Szemjon Mogiljevics 1997-ben Igor Lev Fisherman és Semjon Teles néven kapott horvát állampolgárságot. A Mogiljevics családnév Telesre változtatásáról hozott határozatot például Ivan Penic akkori belügyminiszter írta alá. A Nacional szerint Mogiljevicset egyebek között azzal gyanúsítják, hogy a berlini fal leomlása után fegyverekkel, kábítószerrel, nukleáris anyagokkal, hamisított műkincsekkel kereskedett, és "üzleti kapcsolatokat alakított ki a volt Varsói Szerződéshez tartozó államok kormányainak egyes tagjaival". A zágrábi hetilap azt írta, hogy Mogiljevics a mindenkori orosz hatalmasságok illegálisan szerzett pénzeinek legnagyobb "tisztára mosója" volt.

Egyes becslések szerint az ukrán férfi 1994 óta mintegy 4 milliárd dollárt "mosott tisztára" volt kommunista országok vezetői számára. A Nacionalban azt írták, hogy Mogiljevics mindezek ellenére a kelet-európai országokban sikeres üzletemberként tűnt fel, aki egy kis magyar mágnes- és kerékpárgyár megvételével gazdagodott meg. A lap szerint ez az üzem biztosít ma is üzleti hátteret számára, amelyhez "néhány magyar újság, rádió- és tv-adó is hozzátartozik". A lap emlékeztetett arra, hogy Mogiljevics az orosz, a magyar és az izraeli állampolgárság után horvát állampolgárságot is kapott.

Rajta kívül horvát állampolgársághoz jutott néhány olyan ukrán üzletember is, akik Magyarországon Mogiljevics üzletfelei voltak, és a horvát gazdaság fejlesztéséhez ígértek segítséget. A Nacional szerint Mogiljevics egyrészt Franjo Greguric parlamenti képviselő, másrészt pedig Franjo Tudjman elnöki hivatalának közbenjárására kapott ugyanazon a napon két különböző névre szóló állampolgárságot Zágrábban. A lap úgy értesült, hogy Mogiljevics valóban kisebb kereskedelmi ügyletben állapodott meg a Pliva gyógyszer- és élelmiszer-ipari nagyvállalattal, ezt azonban cáfolja a horvát cég vezetője.

Az FBI 1997 nyarán deríthette ki, hogy Mogiljevics horvát útlevelekkel rendelkezik, ezért az amerikaiak csendben tiltakoztak is Zágrábban. Feltehetően a nyomok eltüntetését szolgálta, hogy Mogiljevics családnevét Telesre változtatták a horvát dokumentumokban, majd később, ahogyan titokban és konspiratív módon adtak neki horvát állampolgárságot, meg is fosztották attól - írja a zágrábi Nacional.

(MTI)

Ajánló:

A 168 Óra interjúja Szevával 1998-ban