Harrach szigorítaná az abortuszt

Az apák beleegyezése és aláírása is szükséges lenne ahhoz, hogy az orvosok megszakíthassák a nem kívánt terhességet - véli Harrach Péter szociális miniszter. Az is kívánatos, hogy a súlyos válsághelyzetre hivatkozva terhességmegszakítást kérők esetében a védőnőknek mérlegelési joguk legyen. Harrach Péter nem tartja jó megoldásnak, hogy a beavatkozásokat a gyógyításra szánt keretből finanszírozza az állam.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar a kormány liberális magzatvédelmi törvényével kapcsolatban írt levele szerint: az, aki abortuszt kér, vagy abban bármilyen módon közreműködik, beleértve az egészségügyi alkalmazottakat is, súlyos bűnt követ el. Az abortuszt ellenző nyolc civil szervezet közös javaslatában azt szorgalmazza, hogy minden megyében legyenek olyan szülészeti-nőgyógyászati osztályok, amelyek nem végeznek terhességmegszakítást.

Mindez azt vetíti előre, hogy a kormány által már elfogadott magzatvédelmi törvény módosításáról szóló kormányzati előterjesztés a parlamenti vita során tovább szigorodik. Amint arról már beszámoltunk, a tárca tervezi a várandós kismamák 1995-ben megszüntetett külön támogatásának visszaállítását. A miniszter a Népszavának elmondta: módosító indítványként kerül majd a parlament elé és várhatóan adókedvezmény formájában vehetik igénybe a kismamák hat hónapig a várandósági pótlékot.

M. Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke szerint a környezettanulmány alapján csak a látottakról számolhatnak be, a kérelmező külső körülményeiről adhatnak értékelést. A védőnők nem vállalhatják annak a döntésnek a felelősségét, vajon az érintett nő válsághelyzetben van-e.

(Népszava)