Megkezdődött a "csőbombás" pere Varsóban

Varsóban megkezdődött a 20 éves Mariusz Socko pere, akit egyebek köt öt házi készítésű pokolgép felrobbantásával vádolnak.

A "csőbombás", a varsói Praga negyedben 1998 szeptembere és 1999 januárja között négy lakótömbben és a Poniatowski híd alatt robbantotta fel saját készítésű pokolgépeit, aminek következtében három ember megsérült, ketten közülük súlyosan. A fiatalember elismerte a robbantásokat, sőt azt is bevallotta, hogy a Varsó-Hajnówka között közlekedő vonaton is pokolgépet helyezett el, amelyhez szögeket is erősített. Ezt a szerkezetet végül is nem sikerült felrobbantania.

Sockót, aki az első tárgyalási napon arról beszélt, hogy mennyire szereti a robbanószerkezeteket, várhatóan 10 év szabadságvesztésre fogják ítélni. A bíróságon elmondta: nem hitte, hogy sérüléseket fog okozni, legfeljebb egy-két ablaküveg törik majd ki. Ugyanakkor egy pirotechnikai szakértő szerint egy-egy pokolgép robbanóereje felért 50 gramm trotiléval, és akár halált is okozhatott volna. Elmondta: a pokolgép készítésénél felhasznált anyagok bárki számára hozzáférhetőek, és az internet, sőt a boltokban kapható könyvek is eligazítást adnak a bomba összeszereléséhez.

Az 1998. szeptember 17-i első robbantás után a rendőrségen belül külön csoport alakult a "csőbombás" kézre kerítésére. Nehezen fogták el, mert akcióinak nem voltak indítékai. Végül egyik robbantása után kapták el a bámészkodó tömegben.

(MTI)