Társadalmi nyomásra kevesebb alakulat bezárását tervezi a honvédelmi tárca

Szabó János honvédelmi miniszter bízik abban, hogy egy héten belül összeül a nemzetbiztonsági kabinet, és meghozza döntését a haderőreformmal kapcsolatban, amely azt követően a kormány elé kerülhet. A tervezet szerint csökken a tisztek száma, társadalmi nyomásra azonban kevesebb alakulatot zárnának be.

A haderőreform során 7100-ról 6500-ra csökkentik a Magyar Honvédség tisztjeinek számát. A program keretében személyre szólóan foglalkoznak az állományból kikerülő minden tiszttel, akiknek egy részét nyugdíjazzák.

Szabó János a napokban az országot járja, különböző alakulatokat látogat meg, hogy megpróbálja eloszlatni a haderőreform körüli bizonytalanságot. Szerdán a szabadszállási laktanyát látogatja meg.

Minisztériumi források szerint elképzelhető, hogy társadalmi nyomásra s tervezettnél kevesebb alakulatot szüntetnek meg, és kevesebb objektumot zárnak be. Korábban a miniszter bejelentette, hogy a haderőreform során a Magyar Honvédség 24 településről vonja ki alakulatait, 36 községben, városban pedig összesen 73 objektumát számolja fel.

Az MTI úgy értesült, hogy a MiG-29-esek modernizációjára nem írnak ki tendert, hanem meghívásos pályázat lesz, konkrét időpontja azonban még mindig nem ismert.

Szerda délelőtt emléklapot és pénzjutalmat vehetett át Szabó Jánostól és Fodor Lajos vezérezredestől, vezérkari főnöktől az a 24 katonaorvos és közalkalmazott, akik az agyhártyagyulladás-járvány leküzdésekor kiemelkedően látták el feladatukat.

Szabó János az agyhártyagyulladás-járvánnyal kapcsolatban közölte: a Magyar Honvédségnél december 28. óta nem fordult elő ilyen jellegű megbetegedés. Kétségkívül óriási eredmény, hogy két hét alatt úrrá lettek a helyzeten - tette hozzá.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.02.26.