A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) 1962-ben Színházi Világnappá nyilvánította március 27-ét. Magyarországon ez a nap még csak három éve a színház piros betűs ünnepe, de nyugodtan mondható, hogy hagyománnyá szilárdult. Idén negyven hazai színház és számos színházi szervezet, intézmény veszi ki a részét a világnapi ünneplésből és kínál változatos programot a színházkedvelő közönségnek. Ezeket részletesen a Pesti Est Súgó március 9-én megjelent különszáma tartalmazza.

Magyarországon 1997. március 27-én ünnepelték meg először a Színház Világnapját; azon a napon volt 50 éves az ITI Magyar Központja, és akkor jelent meg a Pesti Est Súgó színházi programkalauz első száma is. Nem véletlen, hogy a hazai világnapi események szervezését e két társaság vállalta magára akkor, és vállalja azóta is: idén negyven színházat sikerült "rábírni" a részvételre.

Mivel március 27-e ebben az évben hétfőre esik, ami színházi viszonylatban nem a legszerencsésebb időpont, a színházak már a hétvégén várják világnapi programjaikkal a közönséget. Ezek közül népszerű a Kulisszajárás, amely betekintést enged a színházat működtető, színfalak mögötti világba. Egyes színházakban a világnapon nyilvánossá teszik a próbát, feltárva az érdeklődők előtt egy előadás születését, illetve bevonják a nézőket az előkészületekbe is.

A Színházi Világnapon rendezik meg a MASZK Színészkamarai Egyesület gáláját március 27-én este a Madách Színházban, ahol átadják a MASZK Hekuba díját, a nemzetközi porondon sikert arató művészeknek járó Hevesi Sándor-díjat, valamint a Népszabadság által a fiatal tehetségek elismerésére alapított Üstökös Díjat, illetve kihirdetik a Pesti Est Súgó, a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány és a Magyar Rádió Rt. Színműíró pályázatának végeredményét. (A győztes darab még aznap olvasható lesz a Súgóban.) A Merlin Színházban ugyanakkor az idén 50. születésnapjukat ünneplő színészeket köszöntik.

A színházi világ piros betűs napjához kapcsolódva kerül sor az Improvizációs Diákszínjátszó Fesztivál, valamint az Országos Diákszínjátszó Találkozó döntőire, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet pedig várja a színházi relikviák iránt érdeklődőket március 25-27. között. Az idei világnapi programkínálat újdonsága a nyolc színházban felállított multimédia sarok, ahol az érdeklődők elmerülhetnek az ITI "Magyar színházművészet a világban" című CD-ROM-jában, színházi témájú internetes oldalak között barangolhatnak, vagy tallózhatnak az internetről letöltött adatbázisokban. A "kulisszát" a falakon kiállított színházi fotók teszik teljessé.

Mint Nagy András, a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának igazgatója a világnapi rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: a Színházi Világnap a szakma bensőséges ünnepe, amelyet ugyanakkor a közönség számára is fontossá, nyitottá kell tenni.

A Színházi Világnap részletes programja

[origo]

(PestiEst)