Milliókat nyert a Fidelitas az ifjúsági pályázatokon

A Fidesz ifjúsági szervezete nyerte a legtöbb pénzt a Gyermek- és Ifjúsági Alap pályázatain. A baloldal szerint a testület politikai döntést hozott, amely a civil szféra átpolitizálásához vezet. A Fidelitas elnöke szerint pártatlan döntés született.

Több mint hét és fél millió forintot kapott a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági szervezete a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) pályázatain, többet, mint az összes többi párt ifjúsági tagozata együttvéve. Tóbiás József, a Fiatal Baloldal (Fib) elnöke a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott: politikai döntés született, amely a hűbéri rendszer kialakulásához, a civil rendszer átpolitizálásához vezet. Tóbiás a parlament ifjúsági és sportbizottságának tagjaként kezdeményezi a testületnél, hogy vizsgálja felül a GYIA 1999 óta hozott döntéseit.

Hölvényi György, a GYIA kuratóriumának elnöke nem kívánt nyilatkozni, az Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára pedig tegnap elérhetetlennek bizonyult. Körülbelül ugyanannyi támogatást kaptak a baloldali ifjúsági szervezetek is, mint a Fidelitas - jelentette ki lapunknak Gyürk András, a Fidelitas elnöke. Gyürk szerint a Fib és az Ifjú Szocialisták Mozgalma a nekik
közvetlenül juttatott 1,7 millió forinton kívül több millió forint támogatáshoz jut azokon a civil szervezeteken keresztül, amelyek a nevükben pályáznak a GYIA-hoz.

Gyürk szerint ugyancsak a pártatlanságot bizonyítja, hogy a GYIA tanácsába delegált tizennégy szervezet szinte egyhangú döntéssel, egyetlen tartózkodással határozott a támogatásokról. A Fidelitas elnöke a költségvetéshez - csakúgy, mint 1999-ben - idén is beterjeszt egy javaslatot, amely szerint a pártok ifjúsági szervezetei ne a civil szervezeteknek juttatott támogatások rovására, hanem a pártok költségvetésének terhére kapjanak pénzt.

Tóbiás úgy véli: számokkal bizonyítható, hogy a nem kormánypárti ifjúsági szervezetek pályázatait politikai alapon bírálták el. A képviselő szerint ezt az is bizonyítja, hogy a Fidelitas két és fél milliós támogatást kapott táboroztatásra, miközben az általános iskoláknak 20-25 ezer forint jutott ugyanerre. Gyürk erről úgy vélekedett, a Fidelitas konferenciái jóval költségesebbek.

Ugyancsak politikai döntést sejt a cserkészek kiemelt támogatása mögött Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetségének ügyvezető elnöke. Rácz a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott: a szakmaiság megcsúfolása a pénzosztás módja. A Magyar Úttörők Szövetsége hetvenezer tagjával a legnépesebb szervezetek egyike, 1,7 milliós támogatása viszont elmarad a kisebb létszámú cserkészekétől - tette hozzá.

Csaknem nyolcmillió forintot kapott - az összesen húszezer tagot számláló - harmincöt hazai cserkészszervezet. Vikár Béla, a Magyar Cserkész Szövetség elnöke hangsúlyozta: szervezetük - az úttörőkkel szemben - nem mozgalomként működik, ezért nem lehet összehasonlítani igényeiket sem. Ráadásul a cserkészszövetség kimaradt a kárpótlásból is, s más ifjúsági szervezetektől eltérően ingatlanjai sincsenek. Vikár szerint igazságosnak mondható a GYIA döntése, amellyel a szegény szervezeteket támogatta.

(Magyar Hirlap)