Olajügyet sejtenek a vámosok két utcai robbantás hátterében

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szerint összefüggés fedezhető fel az 1995. szeptemberi Práter utcai, illetve az 1998. júliusi Aranykéz utcai robbantásos merénylet és az úgynevezett "olajos" bűncselekmények között. Egyebek között ezt tartalmazza az a több mint 120 oldalas jelentés, amely a parlamenti olajbizottság számára, az olajjal összefüggő bűncselekményekről készült. Az ilyen jellegű bűnesetek összesített kárértéke meghaladja a 93 milliárd forintot.

Az úgynevezett parlamenti "olajbizottság", amelyet az olajügyek és a szervezett bűnözés közötti esetleges korrupciós ügyek feltárására hoztak létre, hétfőn zárt ülésen hallgatja meg a legfőbb ügyészt. A testület kisgazda elnöke, Pallag László már megkapta a Legfőbb Ügyészségtől a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által készített jelentéseket a kőolajszármazékokkal összefüggő bűncselekményekről. A kormányfő kezdeményezésére a legfőbb ügyész ötvenoldalas jelentést készít - ahogy Györgyi Kálmán fogalmazott - a "bűnügyi történelem olajos fejezetéről". Laptársunknak a legfőbb ügyész elmondta: "ki lehet dolgozni annak a technikáját, hogy ilyen bűncselekmények ne ismétlődjenek meg. Ebből a szempontból igen fontos a jelentés, amely egyben intellektuális teljesítmény is."

A parlamenti bizottság számára készült jelentések nem nyilvánosak. Lapunk megtudta: a VPOP több mint 120 oldalas jelentése az 1992-1999 közötti időszakot öleli fel, és mintegy 890 ügyben lefolytatott eljárásra terjed ki. A dokumentum szerint két esetben összefüggés mutatható ki a robbantásos merényletek és az "olajos" bűncselekmények között: az 1995. szeptemberi Práter utcai robbantásnál, amelynek célpontja egy külföldi állampolgár volt, valamint az 1998-as Aranykéz utcai merényletnél, amely - szinte bizonyosan - az egyik áldozat, Boros Tamás ellen irányult.

A jelentés szerint a vizsgált időszakban 902 büntetőügyet regisztráltak. A legtöbbet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: 171-et. Bács-Kiskun megyében 138, Csongrád megyében pedig 84 ügy keletkezett.

A legnagyobb kárt viszont nem ott okozták, ahol a legtöbb bűncselekményt elkövették. Az elkövetési értéket tekintve a főváros vezeti a listát majdnem 40 milliárd forinttal, utána Csongrád megye következik több mint 15, Pest megye pedig 11 milliárd forinttal. Az 1992-1999 közötti időszakban a VPOP által feltárt bűncselekmények összesített kárértéke meghaladja a 93 milliárd forintot.

Az ORFK ugyancsak több mint százoldalas jelentése 145 ügyet tüntet fel, felsorolva a bűncselekmények elkövetésének idejét, fajtáját, illetve a gyanúsított cégeket, azok tagjait, valamint a nyomozás állását, és a kárértéket.

(Népszava)