Még egyes rendőri vezetőket is meglepett a Belügyminisztérium legfrissebb kimutatása a hivatásos tisztek rendfokozat szerinti megoszlásáról, amely szerint a 31 ezer egyenruhás közül minden hatodik, tehát csaknem ötezer alezredes. Szakértők szerint egész Nyugat-Európában nincs annyi kétcsillagos rendőrfőtiszt, mint hazánkban.

A Belügyminisztérium legfrissebb adatai egyelőre nem tükrözik azokat a racionalizálási törekvéseket, amelyeket a rendőrség túlburjánzott főtiszti garnitúrájának karcsúsításával kapcsolatban az előző kormányzati ciklusban fogalmaztak meg.

A december 31-ei állapotok szerint a mintegy 31 ezres fős hivatásos állomány minden hatodik tagja alezredesi rendfokozatú. A betölthető státusokat tekintve még ennél is kedvezőtlenebb az arány. Az Országos Rendőr-főkapitányságon jelen pillanatban 8300 olyan beosztást tartanak nyilván, amelyet betöltve alezredesi váll-laphoz juthat az illető.

A Magyar Hírlap által megkérdezett rendőri vezetők tévedésnek tartották információinkat. Az Országos Rendőr-főkapitányságon azonban megerősítették, hogy mintegy ötezer alezredes szolgálhat jelenleg a rendőrségnél.

Szakértők szerint az Európai Unió tagországainak rendőrségeinél összesen nincs annyi alezredes, mint hazánkban. Ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy Magyarországon - főként a volt szovjet hatások révén - kialakult egyfajta "csillagmánia". Mások a magasabb rendfokozattal járó illetménynövekedéssel magyarázták a főtiszti garnitúra indokolatlan megerősödését.

A Magyar Hírlap úgy tudja, az alezredesi beosztások közül 3900-at különböző kapitányság-, osztály-, alosztályvezető beosztásban tartanak nyilván. A többiek nyomozóként, szellemi vagy irodai munkakörben dolgoznak.

Zsinka András, a Belügyminisztérium személyzeti és munkaügyi főosztályának vezetője a Magyar Hírlap érdeklődésére elmondta: az évek óta kedvezőtlennek ítélt tiszti és tiszthelyettesi arány jelentős megváltoztatására konkrét tervek egyelőre nincsenek napirenden. Ám a tárcánál rövidesen megkezdik az ehhez szükséges jogszabályi háttér kidolgozását.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: