Illegális veszélyes hulladéktároló telepet találtak Szabolcsban

Nagy mennyiségű illegálisan tárolt veszélyes hulladékra bukkantak a rendőrök Nyíregyháza határában egy elhagyott tanyán. Az ingatlant egy olyan, meg nem nevezett cég bérli, mely ellen már ilyen jellegű hulladék illegális tárolása miatt vizsgálat folyik.

Mintegy kétszáz darab 200-220 literes hordóban szilárd és folyékony állapotú, egyelőre még ismeretlen anyag található a területen. A tároló edényeken látható felirat alapján 35 hordóban
izó-propil-alkohol, 30 hordóban pedig galvániszap lehet. A többiben egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy mit tárolhatnak. A tanyai épületen kívül nyolc darab 1,5-2 köbméteres tartályban - ugyancsak a feliratozásuk szerint - salétromsavat tárolhatnak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a helyszínre küldte a veszélyhelyzeti felderítő csoportját. A talált anyagokból 32 szilárd- és 20 folyadékhalmaz állapotú mintát vettek a szakemberek. A talajból ugyancsak vizsgálati mintavételezés történt. A vegyielemzést a Felső-tiszavidéki Környezetvédelmi Felügyelőség laboratóriumában végeztetik el.

Az illegális tárolóhelyet a rendőrség őrizteti. Az ingatlant egy kft. bérli, melynek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A társaság ellen veszélyes hulladékok illegális lerakása és tárolása miatt már folyik egy vizsgálat.

(MTI)

Ajánló:

Magyarország környezeti állapota hulladékgazdálkodási szempontból, a minisztérium oldalán