Kétszázan demonstráltak a fehérvári kardiológus mellett

A szakszervezet vétója miatt háromnapos haladékot kapott a költözésre a Fejér Megyei Szent György Kórház 2. számú belgyógyászati osztálya. A kórház előtt tegnap közel kétszáz beteg, orvos és más egészségügyi dolgozó tüntetett az osztály dolgozói mellett. Nyári Ildikó főigazgató elmondta: a költözést elrendelő utasítását nem vonja vissza. A megyei tisztifőorvos szerint az átszervezés a betegellátás javítását célozza.

A kardiológiai betegeket ellátó osztály dolgozói megtagadták a költözést, arra hivatkozva, hogy a betegeket túl meszsziről kellene az életmentő beavatkozások esetén szállítaniuk. Ha valamelyikük ellen fegyelmi eljárás indul, mindannyian benyújtják felmondásukat - jelentette be a tegnapi demonstráción Simon Kornél, az osztály állásából felfüggesztett vezetője. A professzor azt is elmondta, hogy az ellene folyó fegyelmi vizsgálatot nem, csak a költözést függesztették föl, számára az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) biztosít jogi képviseletet.

Az egészségügyi szakszervezet helyi bizottsága, mivel az átszervezés alapvetően érinti a dolgozók munkakörülményeit, véleményezni kívánja a terveket - mondta Szánti Istvánné, az EDDSZ megyei szervezetének vezetője. A szakszervezetnek a főigazgatóval kötött megállapodás értelmében csütörtökig van ideje, a költözést addig felfüggesztik. Az ügyben Cser Ágnes, a szakszervezet országos elnöke, miután beszélt a sztrájkolókkal, tárgyalást kezdeményezett Gógl Árpád egészségügyi miniszterrel, aki korábban az intézményben dolgozott.

A Magyar Hírlap információi szerint az egész intézményt érintő átszervezés során a miniszter gasztroenteorológiai osztályát is összevonják egy hasonló profilú belgyógyászati osztállyal, Gógl azonban eddig nem foglalt állást az ügyben, csupán az országos tisztifőorvos és az orvoskamara állásfoglalását kérte.

Az osztály költözését csak a kórház egészét érintő struktúraváltás fényében lehet értékelni - mondta Ferencz Péter megyei tisztifőorvos. A kórházban el kell helyezni egy szeptikus és egy érsebészeti osztályt, s az átszervezés végén nagyobb életteret, összesen 35 ágyat kap az ér-, a hasi, a gyermek- és idegsebészet. A struktúraváltás összességében a betegellátás színvonalát javítja, hiszen a helyi betegek közül azok, akiknek sebészeti ellátásra volt szüksége, minden harmadik esetben más kórházba kellett menniük - hangsúlyozta a megyei tisztifőorvos.

Várhatóan még a héten elkészül az a vizsgálati jelentés, amit az egészségügyi miniszter felkérésére készít a székesfehérvári kórházban a megyei tisztifőorvos. A vizsgálat során elsősorban arra keresnek választ: sérül-e a betegek érdeke a kardiológiai osztály szétválasztása miatt. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a kórház vezetése előzetesen kikérte az ÁNTSZ véleményét az átszervezésről, amit akkor nem elleneztek. Azt azonban nem tudni, történt-e időközben olyan változtatás, ami miatt idáig fajultak a dolgok - mondta Molnár Ilona. Utasítása szerint megyei kollégája azt is megvizsgálja, vajon az éhségsztrájk veszélyezteti-e a biztonságos betegellátást.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. március 14.)