Még két hónapig is elhúzódhat az Ybl Bank volt vezetőjének kiadatási ügye

O. Nagy Imrének, az Ybl Bank volt vezetőjének kiadatása valószínűleg még hónapokig elhúzódik. A bankár ugyanis - első nyilatkozatával ellentétben - elutasította az egyszerűsített kiadatási eljárás alkalmazását. Jelenleg Bécsben tartják fogva a férfit.

Az osztrák vizsgálóbírónak újabb dokumentumokat kellett bekérnie Magyarországról ahhoz, hogy kiadhassa O. Nagy Imrét. A bíró először saját maga vizsgálja az iratokat, majd a bécsi legfelsőbb tartományi bíróság elé terjeszti az anyagot - mondta Friedrich Forsthuber, a bécsi tartományi bűnügyi bíróság szóvivője.

Az eljárás során nem tartalmi szempontból vizsgálják a dokumentumokat, csak azt ellenőrzik, hogy megvannak-e a kiadatás formai feltételei.

Forsthuber szerint a Magyarországról kért dokumentumok beérkezése után az eljárás 2 hónapig is eltarthat a bíróságon. Ezt követően az osztrák igazságügyi minisztériumnak kell meghoznia a végső döntést.

O. Nagy Imrét, a csődbe ment Ybl Bank volt vezetőjét februárban fogták el Bécsben, nemzetközi elfogató parancs alapján. Jelenleg is Ausztriában tartják fogva.

O. Nagyot 1996 decemberében hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt jogerősen négy év börtönbüntetéssel, négy év közügyektől való eltiltással és tízmillió forint vagyonelkobzással büntette a fővárosi bíróság. Az Ybl Bank volt tulajdonosát 1997-ben kórházi kezelésre kiengedték a börtönből, s azóta nem tért vissza oda, egészségi problémákra hivatkozva.

(MTI)