Orbán Viktor nem foglalkozik Tufo amerikai nagykövet bírálatával

Peter Tufo, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete egy korábbi nyilatkozatában élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt. A nagykövet szerint Orbán kockára teszi Magyarország hírnevét azzal, hogy az új médiafelügyeleti testület teljes egészében kormánypárti jelöltekből áll. Borókai Gábor kormányszóvivő szerint a miniszterelnök egyáltalán nem foglalkozott Tufo bírálatával. A kuratóriumok kérdésében a kormány álláspontja nem módosul a bírálatok ellenére sem.

Peter Tufo, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken "erős diplomáciai nyelvezetű figyelmeztetést" intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz egy nyilatkozatában.Tufo szerint Orbán kockára teszi Magyarország hírnevét azzal, hogy az új médiafelügyeleti testület teljes egészében kormánypárti jelöltekből áll.

A nagykövet kijelentésével nemcsak a magyar sajtó nagy része, így az [origo] is, de még a The Washington Times című amerikai napilap hétfői száma is foglalkozott.

Borókai Gábor kormányszóvivő az [origo]-nak elmondta: a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök viszont nem foglalkozik Peter Tufo nagykövet nyilatkozatával. Hivatalosan ugyanis nem juttatta el a nagykövet Orbánhoz a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatát.

Borókai szerint csak a nagykövet magánvéleményéről van szó, amivel a kormánynak nem kell foglalkoznia. Egy amerikai diplomata különben sem szólhat bele a magyar belpolitikába -mondta Borókai.

Ha Magyarország amerikai nagykövete bírálná Bill Clinton amerikai elnököt, azzal sem foglalkozna az Egyesült Államok kormányzati szinten - érvelt Borókai.

Nem kell elfogadni azt, ha egy külföldi diplomata bele akar szólni a parlament döntéseibe. Ha például az Egyesült Államok nagy-britanniai nagykövete azt akarná, hogy munkáspárti legyen a BBC elnöke, biztosan nem örülnének az angolok - közölte a kormányszóvivő.

Orbán Viktor és Peter Tufo hétfőn találkoztak egy NATO-értekezleten. Tufo ott már egyáltalán nem is bírálta a csonka médiakuratóriumok miatt a kormányt és a miniszterelnököt. Kifejezetten elégedett volt Magyarország NATO-ban nyújtott eddigi teljesítményével - mondta Borókai Gábor.

[origo]

Ajánló:

angolul