Titkosított betörés Györgyi lakásába

A Népszabadság információi szerint február 19-én betörtek Györgyi Kálmán budai lakásába. A betörök a házigazda távollétét használták fel. A legfőbb ügyész budai otthonát alaposan átkutatták, az íróasztalt feldúlták, iratokat szórtak szét, de jelentős értéket nem vittek el.

A vezető közéleti személyiségeket sújtó bűncselekményeket általában nyilvánosságra hozzák. A Györgyi-lakásba történt betörés tényét azonban a sajtóval nem közölték, azt nem tették be az úgynevezett napi jelentésbe sem. A hírt gyakorlatilag titkosították - írja a Népszabadság. A legfőbb ügyész munkatársai, legközelebbi beosztottjai sem értesültek tőle a történtekről.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy a betörők a szokásos értékeket kerestek, megzavarták őket, sietve menekültek. Másrészt viszont a profik - és ezek profik lehettek, mert nem hagytak nyomot és "felszívódtak" - ritkán bízzák magukat a véletlenre. Rádiótelefon-kapcsolat van a bűntársak közt, figyelik a lakásban lakók mozgását és jó előre jelzi az elkövetőnek, ha az illető hazatér. Elképzelhető az is, hogy a betörők ezúttal nem pénzt, hanem valami mást kerestek.

Az utóbbi egy évben két olyan esetről tudunk, amikor országgyűlési képviselőhöz törtek be (egyikükhöz két ízben) és nem vittel el semmilyen számottevő értéket, de a lakást átkutatták. Ezeket a behatolókat sem találta meg a rendőrség.