Két szocialista politikus tiltakozik a millenniumi olvasókönyv Orbán Viktorra utaló mondata ellen

Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Toller László pécsi polgármester csütörtökön nem vállalta a millenniumi olvasókönyv átadását a pécsi gyerekeknek. A két politikus az olvasókönyv egy mondata ellen tiltakozik, mely szerint a könyv Orbán Viktor ajándéka. Szili és Toller ezt propagandafogásnak tartja.

Ezerhétszáz első osztályos pécsi és város környéki kisdiák kapott csütörtökön millenniumi olvasó- és daloskönyvet, de a kötetek átadásától visszalépett Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Toller László pécsi polgármester, az MSZP választmányi tagja. Szili és Toller az olvasókönyv miniszterelnökre utaló mondata ellen tiltakoznak az átadás megtagadásával.

Szili Katalin és Toller László az átadási ünnepséget egy órával megelőző sajtótájékoztatón jelentették be, hogy bármily szépnek és felemelőnek tartják az ünnepi könyvosztást, amelyre a múlt hét végén kaptak felkérést a kiadótól, mégsem vesznek részt azon, mert a kötetek első lapjára nyomtatott közlés arra utal, hogy a könyv Orbán Viktor, illetve a kormány propagandacéljait szolgálja.

Toller László elmondta: visszalépésük nem pártoskodás, hanem a jóízlés tiltakozása az ellen, hogy a nemes ügyet politikai propagandacélok eszközévé tegyék. Szili Katalin szerint fontos az olvasó- és daloskönyv, de a kifogásolt mondat miatt - amely azt közli, hogy a millenniumi olvasó- és daloskönyvet Orbán Viktor miniszterelnök küldi az elsősöknek - nem vállalhattak szerepet a miniszterelnök legújabb személyes propagandájában, mely az amerikai látogatásról készült tévériport, a főműsoridőben megismételt kormányfői beszéd és a szerda reggeli rádióinterjúk sorát folytatja.

A parlament alelnöke szerint a könyvajándékozás sajátságos PR-fogásnak tekinthető, ha közpénzből történik, s olyan tekintélyelvű, paternalista szemléletre utal, amely a rendszerváltásban fontos szerepet játszó személytől különösen furcsának tűnik. Toller László kijelentette: a millenniumi könyvajándékozás nemes eszméjén ejtett csorbát Orbán Viktor. Ezt azzal köszörülhetné ki, ha bocsánatot kérne, amiért egy nemzeti ügyet személyesnek tekintett, és nevét miniszterelnökként a történelem helyett a millenniumi olvasó- és daloskönyvbe írta be.

A pécsi sportcsarnokban általános iskolások zenés-táncos műsora után a könyveket végül Vargáné Kömlői Gyöngyi, a Dinasztia Kiadó szakreferense adta át az ezerhétszáz elsőosztályosnak.

(MTI)

Ajánló: