Az Anima Sound System nevű zenekar Himnusz-átdolgozása ellen tiltakoztak a budapesti kisgazdák. Az együttes ugyanis elektronikus feldolgozásban adta elő a zeneművet. A kisgazdák szerint viszont csak úgy lehet megszólaltatni a Himnuszt, ahogy azt eredetileg Erkel Ferenc megírta.

A kisgazdapárt budapesti elnöksége csütörtökön egy közleményben tiltakozott az ellen, hogy "egy magyar zenekar feldolgozta a Himnuszt".

Somody Endre, a Független Kisgazdapárt budapesti elnökségének tagja az [*****]-nak elmondta: a kereskedelmi tv2 múlt vasárnapi, esti híradójából értesültek arról, hogy létezik egy alternatív módon hangszerelt Himnusz is.

Somody szerint a dallamot csak úgy lehet megszólaltatni, ahogyan azt Erkel Ferenc megírta. A Himnusz szent dolog, nemzeti jelkép, ezért semmilyen művészi átdolgozást sem tud elfogadni a Kisgazdapárt - mondta Somody.

Prieger Zsolt, az Anima Sound System egyik tagja közölte: nem botrányokozás, hanem a hazaszeretet miatt hangszerelték át a Himnuszt. "A nemzeti identitástudat ezredvégi megnyilvánulása ez az új Himnusz-változat"- mondta Prieger.

A zenekar már évek óta a Kárpát-medence hagyományos népzenéjét elegyíti más, modern zenei irányzatokkal. A Himnusz újszerű feldolgozását tavaly decemberre, egy szilveszteri bulira készítették. A dal januárban lemezen is megjelent.

A Szerzői Jogvédő Hivataltól megtudtuk: a történelmi alkotások újrafeldolgozására az 1976-os szerzői jogi törvény vonatkozik. A jogszabály szerint az alkotók halála után 70 évvel a szerzői jogok megszűnnek, így ma bárki külön engedély nélkül feldolhozhatja az 1930 előtt elhunyt szerzők műveit. A Himnusz zenéjének szerzője, Erkel Ferenc pedig 1893-ban halt meg.

[*****]

Korábban:

Itt letölthető az újrafeldolgozott Himnusz