Elsőfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el pénteken a Berettyón, miután az MTI hírül adta, hogy román területen a Berettyótól mintegy másfél-két kilométerre egy csőtörés miatt hat tonna olaj ömlött ki. A román hatóság szerint azonban nem történt szennyeződés.

Bartha Péter, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezető-helyettese elmondta: a szennyeződésről szóló hír után szakembereik azonnali helyszíni szemlét tartottak a Berettyó folyó, valamint az Ér határszelvényénél, illetve a Berettyó-Ér összefolyásának kismarjai szelvényénél. "Megállapítottuk, hogy olajszennyezés sem a Berettyón, sem az Éren keresztül nem érkezik Románia felől" - mondta Bartha Péter. Megelőző intézkedésként azonban Hajdúszoboszlóról merülőfalas olajleszedési eszközöket szállítottak pénteken a pocsaji védelmi központba.

A Tivizig vezetői faxon kértek tájékoztatást a román szakemberektől. A kevéssel pénteken délután négy óra előtt megérkezett távmondatban a románok azt közölték: "Tájékoztatjuk önöket, hogy a helyszíni felülvizsgálatok azt igazolják, hogy a Berettyó vízfolyást nem érte szennyezés. A kőolajvezeték törése következtében létrejött rendkívüli helyzet kis térséget érint, amely térség teljes egészében román területen van. A kárelhárítási munkák folynak, urai vagyunk a helyzetnek." A román fél faxüzenetét Romocea Teofil igazgató írt alá.

Bartha Péter elmondta: a román területen kiömlött mintegy hat tonnányi olaj eddig nem került be a határmenti vízfolyásokba, ennek ellenére pénteken délután elrendelték a Berettyón az elsőfokú vízminőségi-kárelhárítási készültséget, és folyamatos figyelőszolgálatot tartanak fenn az esetleges szennyezés elkerülése érdekében.

(MTI)