A Tiszán végigvonuló, nehézfémekkel teli szennyező hullám csütörtökön 14 órakor elhagyta Szolnokot, és jelenlegi sebessége mellett várhatóan pénteken nulla órakor éri el Csongrádot.

A romániai eredetű tiszai nehézfém-szennyezés kedden éjszaka érte el a kiskörei tározót, csütörtökön hajnalban pedig Szolnokot. A szennyhullám levonulásakor a szolnoki felszíni vízmű folyamatosan üzemelt, az ivóvíz ellátásban nem okozott fennakadást.

A Keleti-főcsatorna torkolatában kiépített acéllemez szádfal is jól bírja a víz nyomását, eredményeként a Keleti-főcsatornába nem jutott be a Tiszából szennyezés. A Tiszán végigvonuló újabb szennyezési hullám várhatóan szombatra hagyja el a Keleti-főcsatorna torkolatának térségét. Csak ezt követően és a folyamatos vízminőség-ellenőrzések értékelése után döntenek arról, mikor kezdik meg a szádfal bontását.

Gönczy János kormánybiztos hivatalában fogadta Gila Altmannt, a Német Környezetvédelmi Minisztérium államtitkárát, aki beszámolt a kormánybiztosnak romániai tapasztalatairól. A német államtitkár jelezte, hogy a jövő héten mobil laboratóriumot küldenek Borsabányára, a helyszíni mérések elvégzésére.

(MTI)

Korábban:

(2000. március 16.)