Az Országgyűlés Közbeszerzési Vizsgálóbizottsága ma meghallgatta Pécs szocialist polgármesterét, Toller Lászlót a városban történt közbeszerzésekről. A testület kezdeményezte, hogy a gazdasági bizottsággal közösen hallgassák meg a kormány álláspontját az autópálya-építésről.

Az Országgyűlés Közbeszerzési Vizsgálóbizottsága pénteki ülésén úgy döntött: állásfoglalást kér a Közbeszerzések Tanácsától, hogy a közeljövőben megkezdődő autópálya-építés a közbeszerzés hatálya alá tartozik-e. Balla György és Perlaki Jenő fideszes képviselő tartózkodott a szavazásnál. A testület egyhangú szavazással kezdeményezte, hogy az Országgyűlés Gazdasági Bizottságával tartsanak együttes ülést, amelyen meghallgatják a kormány képviselőit az autópálya-építés ügyével kapcsolatban.

Toller László, Pécs szocialista polgármestere beszámolt a város közbeszerzési eljárásairól. Toller László elmondta, hogy Pécsett a közbeszerzések törvényesek, csaknem valamennyit nyílt pályázat útján bonyolították le, és azokról folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot. Beszámolt arról is, hogy a Pécsi Tömegközlekedési Rt. önálló jogi személyként saját hatáskörében, a közbeszerzési törvény értelmében hozta meg a döntéseket a városi tömegközlekedésben működő autóbuszok vásárlásáról. Elmondta: 20 csuklós és 2 normál méretű Mercedes autóbuszt állítottak forgalomba. Egy csuklós busz ára 43 millió forint volt.

A bizottság döntött arról, hogy a közlekedési vállalattól bekéri a buszbeszerzéssel kapcsolatos dokumentumokat. Toller László a tájékoztatást megelőzően felvetette, hogy nem érti meghívásának jogalapját, szerinte az Országgyűlésnek nincs ellenőrzési jogköre az önkormányzatok felett.

Font Sándor (MDF) közölte: összeférhetetlen, hogy a testület elnöke, Székely Zoltán (FKGP) egyúttal a környezetvédelmi bizottság környezetvédelmi alapok felhasználását ellenőrző albizottságának is a vezetője. Az MDF-es képviselő elmondta, hogy ezt a kifogását jelezni fogja az Országgyűlés elnökének is.

Font Sándor nehezményezte azt is, hogy Székely Zoltán az egyik cégének munkatársát, a bizottság hozzájárulása nélkül, a testület szakértőjeként foglalkoztatja. Az MDF-es képviselő nézete szerint az említett személy így olyan fontos információkhoz juthat, amelyek ismeretében későbbi beruházások esetén a potenciális versenytársakkal szemben jogosulatlan előnyöket élvezhet cége. Székely Zoltán szerint Font Sándor egyaránt tájékozatlan a bizottság munkájával és az üzleti titkokkal kapcsolatban.

A bizottság következő ülésén dönt arról, hogy melyik legyen az az öt-hat közbeszerzési ügy, amelyet a jövőben megvizsgál. A testület a könyvvizsgálói kamarától kér javaslatot arra, hogy milyen vizsgálati módszereket alkalmazzon majd eljárása során.

(MTI)

Ajánló: